Το Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει καθιερώσει, από το έτος 2007, την 28η Ιανουαρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ο εορτασμός της ημέρας αυτής αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Το ΚΕντρο ΠΛΗροφορικής και ΝΕων Τεχνολογιών Καστοριάς διοργάνωσει Ενημερωτική - Επιμορφωτική Ημερίδα για Γονείς, Εκπαιδευτικούς, Μαθητές με θέμα: Προστασία Προσωπικών Δεδομένων την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014, 18:30-21:00 στο Αμφιθέατρο Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

«...Προσωπικά Δεδομένα – Ευαίσθητα Δεδομένα – Υπηρεσίες Διαδικτύου και Προσωπικά Δεδομένα - Ποια είναι τα προσωπικά δεδομένα που καταγράφονται και γιατί – Παραδείγματα – Τρόποι που μπορούμε να προστατεύσουμε τα προσωπικά δεδομένα...»

Δείτε σχετικό υλικό στα συνημμένα..

Δείτε τρεις προτάσεις - συμβουλές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

1. Ενεργοποιείστε την Ιδιωτική Περιήγηση (InPrivate) με συνδυασμό πλήκτρων ανάλογα το φυλλομετρητή που χρησιμοποιείτε:

Firefox Mozilla: Ctrl+Shift+P 

Google Chrome: Ctrl+Shift+Ν

Internet Explorer: Ctrl+Shift+P

2. Διαχειριστείτε (διαγράψτε) τα Cookies ανάλογα το φυλλομετρητή που χρησιμοποιείτε:

Firefox Mozilla

Google Chrome

Internet Explorer

3. Διαχειριστείτε (διαγράψτε) τo Ιστορικό ανάλογα το φυλλομετρητή που χρησιμοποιείτε:

Firefox Mozilla

Google Chrome

Internet Explorer

Adblock Plus

Ενοχλημένοι από τις διαφημίσεις; Προβληματισμένοι από την καταγραφή των κινήσεών σας; Σας εμποδίζουν τα banners; Εγκαταστήστε το Adblock Plus και αποκτήστε τον έλεγχο του διαδικτύου. Αλλάξτε τον τρόπο που βλέπετε τις σελίδες.

Web of Trust - WOT

Ιστός της εμπιστοσύνης. Το πρόσθετο αυτό θα βγάζει δίπλα σε κάθε link μία επισήμανση πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη. Όπου υπάρχει πράσινη επισήμανση το link είναι ασφαλές. Αν όμως είναι κόκκινη ή πορτοκαλί, καλύτερα κανείς να μην το επισκεφτεί.

Lightbeam

Mε ένα γράφημα, το πρόγραμμα μπορεί να εμφανίσει ποιες από τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται ο κάθε χρήστης εγκαθιστούν αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή του, τα λεγόμενα «cookies», ώστε να καταγράφουν τις online συνήθειές του και να αξιοποιούν τις πληροφορίες για πιο στοχευμένες τακτικές διαφήμισης και marketing.

 

 

Αποστολή μηνύματος μέσω ιστοσυνδέσμου που μετά την ανάγνωση αυτοκαταστρέφεται: https://1ty.me/

Είναι μια δικτυακή υπηρεσία, προσβάσιμη από οποιοδήποτε browser. Μπορούμε να γράψουμε ένα μήνυμα και αυτόματο να δημιουργήσουμε ένα link όπου θα οδηγεί στον σύνδεσμο αυτού του μηνύματος. Τον σύνδεσμο αυτό στη συνέχεια, μπορούμε να τον στείλουμε στον email που μας ενδιαφέρει.Ο παραλήπτης μπορεί να επισκεφτεί μόνο  μια φορά τον συγκεκριμένο σύνδεσμο και να διαβάσει τοι μύνημα, έχοντας τη δυνατότητα να το αντιγράψει. Στη συνέχεια αυτός ο σύνδεσμος μαζί με το περιεχόμενο του μηνύματος καταστρέφεται και διαγράφεται από την βάση δεδομένων. Το δημιουργούμενο link είναι μια τυχαία ακολουθία χαρακτήρων που μόνο εσείς βλέπετε και γνωρίζετε. Κανείς άλλος δεν μπορεί να δει τη σύνδεσή σας ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό, εκτός και αν επιλέξετε να τον μοιραστείτε.Αν δεν ανακτηθεί μετά από 30 ημέρες,  αφαιρείται αυτόματα.

Yπηρεσία Αnonymouse: http://anonymouse.org/

Πρόκειται για καποια δικτυακή υπηρεσία η οποία μας επιτρέπει να στείλουμε ανώνυμα mails και συγχρόνως να περιηγηθούμε ανώνυμα σε όποια σελιδα θελουμε και έχουμε λόγους να κρατήσουμε κρυφά τα στοιχεία μας

Lockbin - Εφαρμογή αποστολής και λήψης κρυπτογραφημένων μηνυμάτων:  https://lockbin.com/Messaging

Πρόκειται για μια υπηρεσία η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή κρυπτογραφημένων e-mails, τόσο μέσω ενός web interface, όσο και μέσω ενός desktop client ο οποίος είναι διαθέσιμος για Linux, Windows και Android. Προστατεύει τα μεταφερόμενα μηνύματα με 256-bit TLS/SSL, η επαλήθευση με FIPS 140-2, ενώ σαν σύνολο χρησιμοποιείται η AES-256 bit κρυπτογράφηση.

Text Shade:  http://www.textshade.com/

Πρόκειται για ένα λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, τ’ οποίο επιτρέπει την δημιουργία κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, καθώς και την αποκρυπτογράφησή τους, μέσα από ένα web interface.

Mια λίστα με αξιόλογες webmail privacy υπηρεσίες

StartMail: https://beta.startmail.com/

Vmail: https://www.vmail.me/en/

Hushmail: https://www.hushmail.com/

 

Πηγή: http://osarena.net

 

...


 

Η ιστοσελίδα επιτρέπει στον χρήστη να δει αν διευθύνσεις email του περιλαμβάνονταν στις βάσεις δεδομένων που παραβιάστηκαν κατά τα περιστατικά διαρροών της Adobe Systems (φέτος) της Yahoo (2012) της Sony και της Stratfor (2011) και της Gawker (2010). Η παραβίαση στην Adobe έγινε γνωστή τον Οκτώβριο και θεωρείται η μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων χρηστών στην ιστορία, με πάνω από 153 εκατ. αρχεία να επηρεάζονται.

Τη δυνατότητα σε έναν χρήστη να εξακριβώσει αν έχει πέσει θύμα κλοπής κωδικών στο ιντερνετ δίνει η ιστοσελίδα: https://haveibeenpwned.com/

Η ιστοσελίδα επιτρέπει στον χρήστη να δει αν διευθύνσεις email του περιλαμβάνονταν στις βάσεις δεδομένων που παραβιάστηκαν κατά τα περιστατικά διαρροών της Adobe Systems (φέτος) της Yahoo (2012) της Sony και της Stratfor (2011) και της Gawker (2010). Η παραβίαση στην Adobe έγινε γνωστή τον Οκτώβριο και θεωρείται η μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων χρηστών στην ιστορία, με πάνω από 153 εκατ. αρχεία να επηρεάζονται. Όπως επισημαίνεται, το haveibeenpwned.com δεν αποθηκεύει κωδικούς που έχουν διαρρεύσει, αλλά μόνο διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πηγή: http://www.secnews.gr/archives/71107