Όταν συνδεόμαστε σε κάποιο Ασύρματο σημείο πρόσβασης (WiFi Hotspot)
1. Βεβαιωνόμαστε ό,τι πράγματι λειτουργεί τέτοιο νόμιμα στο χώρο που βρισκόμαστε (αν είμαστε στα flocafe πχ ξέρουμε ό,τι όντως λειτουργεί WiFi με SSID “flocafe”).
Αν δεν είμαστε σίγουροι, η φοβόμαστε πως κάποιος μπορεί να έχει παραποιήσει το SSID (όνομα δικτύου) για να μας παραπλανήσει, τοτε: Απενεργοποιούμε την αυτόματη σύνδεση της WiFi κάρτας μας σε ασύρματο δίκτυο και κλείνουμε το Ad-Hoc mode (επιτρέπει τη σύνδεση μεταξύ 2 ασύρματων client χωρίς τη μεσολάβηση Access Point)
2. Κάνουμε encrypt με κάποιο από τα προγράμματα που υπάρχουν για αυτό το σκοπό ό,τι αρχεία στέλνουμε μέσω email ή ftp κλπ. Αν συνδεόμαστε σε ιστοσελίδα που αρχίζει με https είμαστε ασφαλείς.
3. Αν μπορούμε, χρησιμοποιούμε VPN (Virtual Private Network) καθώς προσφέρει την μεγαλύτερη ασφάλεια δημιουργώντας ένα ασφαλές κανάλι.
4. Χρησιμοποιούμε κάποιο λογισμικό firewall που φιλτράρει τόσο την εισερχόμενη όσο και την εξερχόμενη κίνηση στο δίκτυο προστατεύοντας μας από επιθέσεις και από τις δύο πλευρές.
5. Χρησιμοποιούμε αntivirus λογισμικό για προστασία από ιούς και κακόβουλο λογισμικό.
6. Κρατάμε πλήρως ενημερωμένο το λειτουργικό του υπολογιστή μας.
7. Χρησιμοποιούμε Web based email, είτε από τη σχετική σελίδα του Isp μας ή από υπηρεσίες τύπου Yahoo, Gmail κλπ αντί τους κλασικούς Pop λογαριασμούς μας μέσω Outlook,Thunderbird κλπ.
8. Κλείνουμε το file sharing μιας και μπορεί να αποτελέσει τρόπο εισόδου στο σύστημα μας.
9. Χρησιμοποιούμε ισχυρά passwords για ασφάλιση του υπολογιστή και των ευαίσθητων αρχείων και φακέλων μας.
Πηγή: http://free-wifi.gr/
Πως να εχετε ασφαλεια στον WiFi ruter σας
1. Επιλεγουμε ως ασφαλεια (encryption) το WAP/WAP2.... (σε περιπτωση που ο ruter μας, εχει μονο το WEP και φοραει το τελευταιο firmware... τον πεταμε κ παιρνουμε αλλο)
2. Αλλαζουμε την λεξη/κλειδι του encryption, μια λεξη που να περιεχει χαρακτηρες, αριθμους και συμβολα. (Η λεξη καλο θα ηταν να μην υπαρχει σε κανενα λεξικο, να μην ειναι καν λεξη)
3. Aλλαζουμε τον κωδικο του admin με τον οποιο εχουμε προσβαση στον ruter μας. (το ιδιο σκεπτικο με πριν, αλλα οχι τον ιδιο κωδικο.)
4. Αλλαζουμε το ESSID του ρουτερ μας απο linksys/thompson κτλπ, σε κατι αλλο...
5. Κατεβαζουμε την ισχυ του σηματος του ruter ωστε να πιανει ισα-ισα τον χωρο που θελουμε και αποφευγουμε να τον εγκαταστησουμε διπλα απο παραθυρο/πορτα.
6. Εντοπιζουμε τις Mac Addrees απο τους/τον υπολογιστη/ες που θα συνδεσουμε στο δικτυο μας, και ενεργοποιουμε το φιλτρο στον ruter μας ωστε να δεχεται μονο τις συγκεκριμενες Mac Adreess που θα του δωσουμε.
7. Συνδεουμε τον/τους υπολογιστες στο δικτυο μας, ενεργοποιουμε στα windows μας το "Συνδεση ακομα και οταν δεν ειναι ορατο", και μπαινουμε στον ruter μας κ κανουμε αποκρυψη το ESSID μας ωστε να μην ειναι ορατο στην αναζητηση.
9. Ενεργοποιουμε τυχον firewall που ειναι διαθεσιμο απο τον ruter.
10. Φροντιζουμε να κοιταμε οποτε θυμομαστε στα logs του ruter μηπως κ δουμε κανεναν "περιεργο"....
Πηγή: http://www.greekpcteam.info/
Δοκιμάστε τη δύναμη του κωδικού πρόσβασης με το how secure is my password, το οποίo εκτιμά πόσο καιρό θα έπαιρνε ένα τυποποιημένο PC για να σπάσει τον κωδικό πρόσβασης σας: https://howsecureismypassword.net/