Υπό Διαμόρφωση...

Προτεινόμενοι Ιστότοποι:

Ενημερωτικός Κόμβος του ΠΣΔ γα την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο - Έφηβοι

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου - Έφηβοι

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Συνήγορος του Παιδιού

UNICEF: Το Διαδίκτυο στη υπηρεσία των παιδιών

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου - Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας - Έφηβοι 12-18

 

Βίντεο μικρού μήκους Tagged

Το Tagged είναι μια βιντεοταινία μικρού μήκους που αναπτύχθηκε από το πρόγραμμα Cybersmart της Αρχής Επικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης Αυστραλίας (Australian Communications and Media Authority) και προτείνεται για εφήβους μαθητές ενθαρρύνοντάς τους να συζητήσουν τις βασικές ηθικές υποχρεώσεις τους όταν βρίσκονται on-line. Διερευνώνται ζητήματα όπως η εκτεταμένη επίδραση του κυβερνοεκφοβισμού (cyberbullying), το πώς οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να διαχειριστούν τη φήμη τους στον ψηφιακό χώρο και το πώς οι online επικοινωνίες ενδέχεται να έχoυν πραγματικές συνέπειες. Η ταινία συνοδεύεται από ευέλικτα σχέδια μαθήματος και συνεντεύξεις των ηρώων, οι οποίοι εκ των υστέρων κάνουν χρήση ρεαλιστικών σεναρίων και δραστηριoτήτων έτσι ώστε να ενθαρρύνουν τους εφήβους να υιοθετήσουν θετικές διαδικτυακές συμπεριφορές που θα συνεχίσουν μέχρι την ενηλικίωση. Η ταινία Tagged, οι συνεντεύξεις των χαρακτήρων και τα σχέδια μαθήματος βρίσκονται τώρα online στο www.cybersmart.gov.au/tagged

 

Συμβουλές -Ιστορίες - Παιχνίδια - Κουίζ

 **

Δικτυακός τόπος της ΕΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Ο κυβερνοχώρος είναι ένας εικονικός κόσμος γεμάτος δυνατότητες για κοινωνική δικτύωση, χρήση ιστολογίων (blogging), παιχνίδια, μάθηση και πάρα πολλά άλλα. Μπορείς κάλλιστα και εσύ να αξιοποιήσεις όλες αυτές τις δυνατότητες, θα πρέπει όμως να γνωρίζεις και τους κινδύνους, που δεν είναι εικονικοί αλλά πραγματικοί, και να είσαι απόλυτα σε θέση να τους αντιμετωπίζεις. Είσαι έως 12 ετών; Τι περιμένεις πάτα τώρα στην εικόνα και πήγαινε στην παιδική ενότητα να ανακαλύψεις εκτός από τα παραπάνω και τα δικαιώματά σου!

European Commission:  http://ec.europa.eu/0-18/

 ***

Ομάδα της Ρώμης

Η ιστορία με τίτλο η Ομάδα της Ρώμης αρχίζει όταν η Έμμα, που συμμετέχει στη θεατρική ομάδα του σχολείου και παίρνει ένα θεατρικό έργο από έναν άγνωστο με τον οποίον συνομιλεί ηλεκτρονικά. Η ιστορία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα πνευματικά δικαιώματα, την προστασία των υπολογιστών και τη σημασία της χρήσης των κωδικών πρόσβασης.

Ενημερωτικός Κόμβος του ΠΣΔ γα την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://internet-safety.sch.gr
 ***

Μπλεξίματα και Συμβάντα

Η ιστορία Μπλεξίματα και Συμβάντα περιλαμβάνει σύντομες ιστορίες που αναφέρονται στην ορθότητα των πληροφοριών που υπάρχουν στο Διαδίκτυο, θέματα υπευθυνότητας κατά τη δημοσίευση φωτογραφιών και κειμένου, τη γνωριμία με άλλους μέσω Διαδικτύου και τα διομότιμα δίκτυα στο Διαδίκτυο.

Ενημερωτικός Κόμβος του ΠΣΔ γα την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://internet-safety.sch.gr
 ***

Συμβουλές & Παιχνίδια για παιδιά από το SaferInternet

 

Εδώ μπορείς να μάθεις πώς να σερφάρεις στο Διαδίκτυο με ασφάλεια και πώς να μπορείς να αποφεύγεις πιθανούς κινδύνους και δύσκολες καταστάσεις στο Διαδίκτυο. θα βρεις διασκεδαστικά κουίζ και παιχνίδια γνώσεων!

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr
 *

Παιχνίδι Κουίζ: Netiquette

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr
 *

Παιχνίδι Κουίζ: Κινητό

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr
 *

Παιχνίδι Κουίζ:Chat

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr
  *

Παιχνίδι Κουίζ: Γενικές Γνώσεις

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr
 

Παιχνίδια που βοηθούν τους νέους να χρησιμοποιούν το Internet με ασφάλεια.
1. Προστάτεψε τα προσωπικά σου δεδομένα
2. Ασφάλεια στα κοινωνικά δίκτυα
3. Παγίδες μέσω Email

Τα τρία παιχνίδια αυτής της σελίδας παρουσιάζουν τα σημεία κλειδιά για την διαδικτυακή ασφάλεια των νέων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από δασκάλους/καθηγητές ή από γονείς με τα παιδιά τους. Τα παιχνίδια αυτής της σελίδας αναπτύχθηκαν από τους Mario Lohajner και Lidija Kralj για το Suradnici u učenju, Croatia, ως μέρος της σειράς ‘Radoznalci u akciji’ (‘Curious kids in action’). Τα πρωταρχικά παιχνίδια ήταν μέρος της καμπάνιας Suradnici u učenju η οποία κέρδισε το βραβείο Ευρωπαϊκής καμπάνιας ασφαλούς διαδικτύου 2012.

Mario Lohajner και Lidija Kralj για το Suradnici u učenju, Croatia: http://www.ucitelji.hr.
 ***

Ηλεκτρονική Αυτο-αξιολόγηση σχετικά με κινδύνους υποκλοπής ταυτότητας

Οι «υποκλοπείς ταυτότητας» χρησιμοποιούν συνήθως διάφορους τρόπους για την απόσπαση προσωπικών δεδομένων των θυμάτων τους. Για παράδειγμα είναι δυνατό να προσποιούνται ότι είναι κάποια πρόσωπα που το θύμα γνωρίζει ή πρέπει να εμπιστεύεται (π.χ. υπάλληλοι τράπεζας ή «φίλοι» σε μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης), ώστε να μπορέσουν να του υποκλέψουν πληροφορίες ή ακόμα και κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς ή προσωπικούς υπολογιστές. Άλλες φορές είναι δυνατό να εκμεταλλεύονται «τρωτά σημεία» του θύματος, όπως π.χ. ελλιπή μέτρα προστασίας κατά τη λήψη της αλληλογραφίας του («πραγματικής» και ηλεκτρονικής) ή ακόμα και δεδομένα που το ίδιο το θύμα αποκαλύπτει χωρίς να το καταλαβαίνει (π.χ. κατά την δημοσίευση προσωπικών του δεδομένων σε ένα φόρουμ στο Διαδίκτυο ή κατά την απόρριψη εγγράφων, χωρίς προηγούμενη καταστροφή, στον κάδο απορριμμάτων).Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο «επιρρεπείς» μπορεί να είστε στο να «πέσετε» θύμα υποκλοπής ταυτότητας;Το παραπάτω εύκολο τεστ θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τον εαυτό σας και να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τους κινδύνους υποκλοπής της ταυτότητάς σας.
Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα http://www.dpa.gr
 

SimSafety: Το παιχνίδι που διδάσκει την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

 

Απευθύνεται σε  γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς και προσεγγίζει ζητήματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου υπό το πρίσμα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των νεωτέρων και των μεγαλυτέρων με στόχο τη δημιουργία μιας κοινής αντίληψης ως προς την κατανόηση των κινδύνων που επιφυλάσσει η χρήση του διαδικτύου αλλά και του τρόπου αντιμετώπισής τους. Aυτό που θα προσκληθούν να κάνουν οι γονείς. οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι. παίζοντας το συγκεκριμένο παιχνίδι είτε μέσα από το σχολείο είτε μέσα από το σπίτι σε χρόνο που θα συναποφασιστεί μεταξύ των συμμετεχόντων και των εταίρων του έργου. να προσφέρουν μέσα από συστηματική και μεθοδευμένη λήψη ανατροφοδότησης. τη δική τους άποψη για τη προστιθέμενη αξία (added value) του «εξομοιωτή πτήσης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου» τόσο από εκπαιδευτικής άποψης όσο και σε σχέση με τις δυνατότητες που παρέχει στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Δείτε: Εγχειρίδια χρήσης - Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Ευρωπαϊκή Ένωση (Lifelong Learning Programme http://eacea.ec.europa.eu/llp/ 
 

Κινούμενα σχέδια Sheeplive Cartoons

Αυτή η σειρά των πολύ ενδιαφέρων κινουμένων σχεδίων φτιάχτηκε από την eSlovensko. Στόχος τους ήταν να δημιουργηθεί μια σειρά με κινούμενα σχέδια για παιδιά που να εστιάζεται στην ασφάλεια των παιδιών και των νέων σε θέματα που αφορούν στο διαδίκτυο, τα κινητά και τις νέες τεχνολογίες. Το έργο λειτουργεί σαν ένα εργαλείο πρόληψης για τα παιδιά, παρουσιάζει έξυπνα στους έφηβους ένα καθρέφτη της ανάρμοστης συμπεριφοράς και δίνει στους ενήλικες την δυνατότητα να μάθουν. Πρόσφατα τα προβατάκια απέκτησαν ελληνικούς υπότιτλους και μπορούμε να τα απολαύσουμε. Είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος να ενημερωθούμε για πολλά θέματα για την ασφάλειά μας. Βλέποντας τις ιστορίες του βοσκού και των προβάτων του, μαθαίνουμε από τα παθήματά και τα μαθήματά τους.

Internet and new online Technologies and Daphne III Fundamental Rights and Citizenship Programme: http://sheeplive.eu/?r=ovce

 

Η γωνιά του παιδιού

Ο ιστότοπος αυτός της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους σαν ΕΣΕΝΑ! Παίξε παιχνίδια, δες βίντεο και κόμικς και μάθε ποια είναι τα δικαιώματά σου. Μπορείς ακόμα να μάθεις με ποιον πρέπει να επικοινωνήσεις στη χώρα σου, αν κρίνεις ότι κάποιοι δεν σου συμπεριφέρονται σωστά. Ο Όλι, η Άννα και η παρέα τους θα σε βοηθήσουν να τα μάθεις όλα!

Πληροφορίες σχετικά με την ΕΕ για νέους και εκπαιδευτικούς: http://europa.eu/index_el.htm

 

Παιχνίδια σε έντυπη μορφή

 ***

Κουίζ για αρχάριους (2 MB)

Κουίζ για προχωρημένους (4 MB)

Κουίζ για πολύ προχωρημένους (6 ΜΒ)

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr
   

 

  Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου - συνοπτικός οδηγός για τους μαθητές (14σελ.-8 MB) Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr
 **  

Ελέγξτε τις γνώσεις σας σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών, απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις για μαθητές 11-14 ετών.

 Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη:  http://www.e-yliko.gr/