Συμβουλές -Ιστορίες - Παιχνίδια - Κουίζ
     
 *

KidRex: Μηχανή αναζήτησης για παιδιά

Το KidRex είναι μια ασφαλής μηχανή αναζήτησης για παιδιά που αξιοποιεί τη μηχανή Google. Εκμεταλλεύεται τις ρυθμίσεις για ασφαλή αναζήτηση της μηχανής, αυτό ισχύει για όλους, καθώς επίσης έχουν δημιουργήσει δική τους βάση με “ευαίσθητα” λήμματα, στα αγγλικά, αλλά όχι στα ελληνικά. Το KidRex θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ως η παιδική μηχανή αναζήτησης, αυτό όμως δε θα τους απαλλάξει από τη φυσική τους παρουσία δίπλα στα παιδιά και την απαιτούμενη καθοδήγηση.

 http://www.kidrex.org/
 **

Δικτυακός τόπος της ΕΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Ο κυβερνοχώρος είναι ένας εικονικός κόσμος γεμάτος δυνατότητες για κοινωνική δικτύωση, χρήση ιστολογίων (blogging), παιχνίδια, μάθηση και πάρα πολλά άλλα. Μπορείς κάλλιστα και εσύ να αξιοποιήσεις όλες αυτές τις δυνατότητες, θα πρέπει όμως να γνωρίζεις και τους κινδύνους, που δεν είναι εικονικοί αλλά πραγματικοί, και να είσαι απόλυτα σε θέση να τους αντιμετωπίζεις. Είσαι έως 12 ετών; Τι περιμένεις πάτα τώρα στην εικόνα και πήγαινε στην παιδική ενότητα να ανακαλύψεις εκτός από τα παραπάνω και τα δικαιώματά σου!

European Commission:  http://ec.europa.eu/0-18/

**

Ιστορία & Κουίζ: Η Μίσυ …βρέθηκε! - Τρομοκρατία από τρίτους. Απαιτεί εγκατάσταση Microsoft Silverlight

Μια ιστορία κινουμένων σχεδίων για το πώς ο Μιχάλης και η γάτα του ενσωματώθηκαν στο νέο τους σπίτι και το νέο τους σχολείο. Το θέμα της ιστορίας είναι πώς να κάνει κανείς φίλους και πώς να σταματήσει την τρομοκρατία από τρίτους, τόσο στην αυλή του σχολείου όσο και στο Διαδίκτυο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις και τελική εξέταση.

Ενημερωτικός Κόμβος του ΠΣΔ γα την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://internet-safety.sch.gr
 ***

1. Ιστορία & Κουίζ: Το Απέραντο Δάσος (Υπολογιστής και Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο)

Το απέραντο δάσος διηγείται την ιστορία του εννιάχρονου Νικόλα που μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Η ιστορία, μεταξύ άλλων, εξηγεί στους αναγνώστες τι είναι το Διαδίκτυο και τι μπορούν να κάνουν εκεί. Συγχρόνως, οι αναγνώστες μαθαίνουν ότι το Διαδίκτυο περιέχει και κακά πράγματα και ότι πρέπει να προστατεύονται από αυτά.

Ενημερωτικός Κόμβος του ΠΣΔ γα την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://internet-safety.sch.gr
 ***

2. Ιστορία & Κουίζ: Οι καινούργιοι φίλοι της Άννας (Κανόνες συμπεριφοράς, Δημοσίευση φωτογραφιών, Πνευματικά Δικαιώματα)

Οι καινούργιοι φίλοι της Άννας είναι η συνέχεια της ιστορίας το Απέραντο Δάσος και πρωταγωνίστρια είναι η ξαδελφούλα του Νικόλα, η Άννα. Η ιστορία αναφέρεται στο δημόσιο χαρακτήρα του Διαδικτύου, στους κανόνες συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο, καθώς και στη δημοσίευση φωτογραφιών και τα πνευματικά δικαιώματα.

Ενημερωτικός Κόμβος του ΠΣΔ γα την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://internet-safety.sch.gr
  **

 Παιχνίδι:Έρευνα Φακέλων

Το Cyberkids στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γονιών και παιδιών για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει το διαδίκτυο και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Παράλληλα, όμως, προβάλλει και τις δυνατότητες που προσφέρει το internet στην επικοινωνία, στην εκπαίδευση, στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία.

 Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: http://www.cyberkid.gov.gr/
 ***

Συμβουλές & Παιχνίδια για παιδιά από το SaferInternet

Εδώ μπορείς να μάθεις πώς να σερφάρεις στο Διαδίκτυο με ασφάλεια και πώς να μπορείς να αποφεύγεις πιθανούς κινδύνους και δύσκολες καταστάσεις στο Διαδίκτυο. θα βρεις διασκεδαστικά κουίζ και παιχνίδια γνώσεων!

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr
 *

Παιχνίδι Κουίζ: Netiquette

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr
 *

Παιχνίδι Κουίζ: Κινητό

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr
 *

Παιχνίδι Κουίζ:Chat

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr
  *

Παιχνίδι Κουίζ: Γενικές Γνώσεις

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr
 ***

Συμβουλές, χρυσούς κανόνες, κουίζ, παζλ, παιχνίδια και όχι μόνο

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου δημιούργησε ένα διαδικτυακό οδηγό χρήσης του Διαδικτύου για παιδιά από 6 έως 12 ετών - αλλά και χρήσιμο για όλες τις ηλικίες. Ο οδηγός εστιάζει σε τέσσερα βασικά θέματα: ασφάλεια, επικοινωνία, ηλεκτρονική παρενόχληση, διασκέδαση. Στην online πλατφόρμα του οδηγού τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους θα βρουν συμβουλές, χρυσούς κανόνες, κουίζ, παζλ και παιχνίδια, μέσω των οποίων αποκτούν τις απαραίτητες πληροφορίες για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.O οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς για τη δημιουργία δραστηριοτήτων μέσα στην τάξη.Οι χρήστες έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» στον υπολογιστή τους τον ειδικό Οδηγό Ασφάλειας σε μορφή PDF, ο οποίος περιλαμβάνει δύο βιβλιαράκια ασφαλείας για το Διαδίκτυο – τον οικογενειακό οδηγό διασκέδασης και τον οδηγό για γονείς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι εκπαιδευτικοί – μαζί με 12 κάρτες περιπτώσεων γύρω από θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου, τις οποίες μπορούν να κόψουν τα παιδιά και στη συνέχεια να διαβάσουν και να συζητήσουν μαζί με τους γονείς ή τους δασκάλους τους.

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου: http://www.esafetykit.net
     
 

Παιχνίδια που βοηθούν τους νέους να χρησιμοποιούν το Internet με ασφάλεια.
1. Προστάτεψε τα προσωπικά σου δεδομένα
2. Ασφάλεια στα κοινωνικά δίκτυα
3. Παγίδες μέσω Email

Τα τρία παιχνίδια αυτής της σελίδας παρουσιάζουν τα σημεία κλειδιά για την διαδικτυακή ασφάλεια των νέων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από δασκάλους/καθηγητές ή από γονείς με τα παιδιά τους. Τα παιχνίδια αυτής της σελίδας αναπτύχθηκαν από τους Mario Lohajner και Lidija Kralj για το Suradnici u učenju, Croatia, ως μέρος της σειράς ‘Radoznalci u akciji’ (‘Curious kids in action’). Τα πρωταρχικά παιχνίδια ήταν μέρος της καμπάνιας Suradnici u učenju η οποία κέρδισε το βραβείο Ευρωπαϊκής καμπάνιας ασφαλούς διαδικτύου 2012.

Mario Lohajner και Lidija Kralj για το Suradnici u učenju, Croatia: http://www.ucitelji.hr.
 ***

Παιχνίδι: Το Άγριο Δάσος του Ιστού και η  Ηλεκτρονική Πόλη

Τα παιδιά, αφού έχουν δημιουργήσει το δικό τους ήρωα – που μπορεί να είναι από πειρατής μέχρι ιππότης ή δασοφύλακας– πρέπει να τον ή να την κατευθύνουν ώστε να περάσει μέσα από το δάσος, όπου μαζέυει πάπυρους που αφορούν τη συμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού καθώς και άλλους θησαυρούς, αποφεύγοντας τα δηλητηριώδη μανιτάρια. Το παιχνίδι  Wild Web Woods  ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω. Το παιχνίδι αυτό είναι σχεδιασμένο να σε βοηθήσει να καταλάβεις το Διαδίκτυο και να σου δώσει τις ικανότητες να γίνεις σοφός χρήστης του, ενώ παίζεις και διασκεδάζεις. Αυτό το δωρεάν διαδικτυακό παιχνίδι αποτελεί μέρος του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης ''Χτίζοντας μια Ευρώπη για τα παιδιά και μαζί με τα παιδιά''. Μίλησε στους γονείς και στους δασκάλους σου γι αυτό το παιχνίδι διότι ακόμα και οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει επίσης να μαθαίνουν. Οδηγίες: Αφού συνδέσεις τα καλώδια σωστά, η περιπέτεια στο δάσος του internet αρχίζει.....

Ιντερνετοδάσος http://wildwebwoods.org
 ***

Ηλεκτρονική Αυτο-αξιολόγηση σχετικά με κινδύνους υποκλοπής ταυτότητας

Οι «υποκλοπείς ταυτότητας» χρησιμοποιούν συνήθως διάφορους τρόπους για την απόσπαση προσωπικών δεδομένων των θυμάτων τους. Για παράδειγμα είναι δυνατό να προσποιούνται ότι είναι κάποια πρόσωπα που το θύμα γνωρίζει ή πρέπει να εμπιστεύεται (π.χ. υπάλληλοι τράπεζας ή «φίλοι» σε μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης), ώστε να μπορέσουν να του υποκλέψουν πληροφορίες ή ακόμα και κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς ή προσωπικούς υπολογιστές. Άλλες φορές είναι δυνατό να εκμεταλλεύονται «τρωτά σημεία» του θύματος, όπως π.χ. ελλιπή μέτρα προστασίας κατά τη λήψη της αλληλογραφίας του («πραγματικής» και ηλεκτρονικής) ή ακόμα και δεδομένα που το ίδιο το θύμα αποκαλύπτει χωρίς να το καταλαβαίνει (π.χ. κατά την δημοσίευση προσωπικών του δεδομένων σε ένα φόρουμ στο Διαδίκτυο ή κατά την απόρριψη εγγράφων, χωρίς προηγούμενη καταστροφή, στον κάδο απορριμμάτων).Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο «επιρρεπείς» μπορεί να είστε στο να «πέσετε» θύμα υποκλοπής ταυτότητας;Το παραπάτω εύκολο τεστ θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τον εαυτό σας και να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τους κινδύνους υποκλοπής της ταυτότητάς σας.

 

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα http://www.dpa.gr
 

SimSafety: Το παιχνίδι που διδάσκει την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Απευθύνεται σε  γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς και προσεγγίζει ζητήματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου υπό το πρίσμα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των νεωτέρων και των μεγαλυτέρων με στόχο τη δημιουργία μιας κοινής αντίληψης ως προς την κατανόηση των κινδύνων που επιφυλάσσει η χρήση του διαδικτύου αλλά και του τρόπου αντιμετώπισής τους. Το έργο απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 9 με 11 ετών (αν και τα ηλικιακά όρια είναι ελαστικά)  ενώ αυτό που θα προσκληθούν να κάνουν οι γονείς. οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι. παίζοντας το συγκεκριμένο παιχνίδι είτε μέσα από το σχολείο είτε μέσα από το σπίτι σε χρόνο που θα συναποφασιστεί μεταξύ των συμμετεχόντων και των εταίρων του έργου. να προσφέρουν μέσα από συστηματική και μεθοδευμένη λήψη ανατροφοδότησης. τη δική τους άποψη για τη προστιθέμενη αξία (added value) του «εξομοιωτή πτήσης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου» τόσο από εκπαιδευτικής άποψης όσο και σε σχέση με τις δυνατότητες που παρέχει στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Δείτε: Εγχειρίδια χρήσης - Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Ευρωπαϊκή Ένωση (Lifelong Learning Programme http://eacea.ec.europa.eu/llp/ 
 

Cyberethics.exe (Πρέπει να το κατεβάσετε για να το παίξετε)

Το CyberEthics.exe είναι ένα παιχνίδι από το Κυπριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο προωθεί την ασφαλή χρήση των καινούργιων τεχνολογιών (διαδίκτυο, κινητό τηλέφωνο κλπ).

 Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου,
Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας: http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/primary_games.html
 

Κινούμενα σχέδια Sheeplive Cartoons

Αυτή η σειρά των πολύ ενδιαφέρων κινουμένων σχεδίων φτιάχτηκε από την eSlovensko. Στόχος τους ήταν να δημιουργηθεί μια σειρά με κινούμενα σχέδια για παιδιά που να εστιάζεται στην ασφάλεια των παιδιών και των νέων σε θέματα που αφορούν στο διαδίκτυο, τα κινητά και τις νέες τεχνολογίες. Το έργο λειτουργεί σαν ένα εργαλείο πρόληψης για τα παιδιά, παρουσιάζει έξυπνα στους έφηβους ένα καθρέφτη της ανάρμοστης συμπεριφοράς και δίνει στους ενήλικες την δυνατότητα να μάθουν. Πρόσφατα τα προβατάκια απέκτησαν ελληνικούς υπότιτλους και μπορούμε να τα απολαύσουμε. Είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος να ενημερωθούμε για πολλά θέματα για την ασφάλειά μας. Βλέποντας τις ιστορίες του βοσκού και των προβάτων του, μαθαίνουμε από τα παθήματά και τα μαθήματά τους.

Internet and new online Technologies and Daphne III Fundamental Rights and Citizenship Programme: http://sheeplive.eu/?r=ovce

 

Η γωνιά του παιδιού

Ο ιστότοπος αυτός της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους σαν ΕΣΕΝΑ! Παίξε παιχνίδια, δες βίντεο και κόμικς και μάθε ποια είναι τα δικαιώματά σου. Μπορείς ακόμα να μάθεις με ποιον πρέπει να επικοινωνήσεις στη χώρα σου, αν κρίνεις ότι κάποιοι δεν σου συμπεριφέρονται σωστά. Ο Όλι, η Άννα και η παρέα τους θα σε βοηθήσουν να τα μάθεις όλα!

Πληροφορίες σχετικά με την ΕΕ για νέους και εκπαιδευτικούς: http://europa.eu/index_el.htm

 

Παιχνίδια σε έντυπη μορφή
 ***

Κρυπτόλεξο (603 KB) Download

Λαβύρινθος (470 KB) Download

Βρες τις διαφορές (834 KB) Download

Κρυμμένη εικόνα (549 KB) Download

Ένωσε τις τελίτσες (598 KB) Download

Κουίζ για αρχάριους (2 MB) Download

Κουίζ για προχωρημένους (4 MB) Download

Κουίζ για πολύ προχωρημένους (6 ΜΒ) Download

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr
   

 

Χειροτεχνίες σε έντυπη μορφή
 ***

Ανεμόμυλος (291 KB) Download

Σελιδοδείκτης 1 (1 MB) Download

Σελιδοδείκτης 2 (584 KB) Download

Ταμπελάκι για πόρτα (985 KB) Download

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr

 

 

 ***

Το βιβλίο δραστηριοτήτων του Insafe προσφέρει στα παιδιά, ηλικίας από 4 έως 8 ετών, 30 σελίδες διασκέδασης και παιχνιδιών, τα καθοδηγεί επίσης να ακονίσουν τις βασικές γλωσσικές, µαθηµατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δεξιότητές τους. Τους δίνει µία σύντοµη µατιά της επίδρασης  που µπορεί να έχει η σύγχρονη τεχνολογία στην καθηµερινή τους ζωή. Πάνω από όλα, προσφέρει µία ευκαιρία  σε γονείς και  εκπαιδευτικούς να καθίσουν και να συζητήσουν µε τα παιδιά τους αυτά τα σηµαντικά ζητήµατα 

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr 
  Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου - συνοπτικός οδηγός για τους μαθητές (14σελ.-8 MB) Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr
 **  

Ελέγξτε τις γνώσεις σας σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών, απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις.

Μπορείτε να επιλέξετε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
ερωτήσεις σχεδιασμένες για μαθητές 7-10 ετών ή
ερωτήσεις σχεδιασμένες για μαθητές 11-14 ετών.

 Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη:  http://www.e-yliko.gr/