Ένα εγχειρίδιο που σχεδιάστηκε από εκπαιδευτικούς για εκπαιδευτικούς από το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο, σε συνεργασία με το δίκτυο Insafe, προστίθεται στα μέσα που διαθέτουμε προκειμένου να βοηθήσουμε τις/ους εφήβους στην Ελλάδα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευκαιρίες που παρέχουν οι διαδικτυακές τεχνολογίες για να γίνουν σκεπτόμενοι και υπεύθυνοι πολίτες.
Το επιτυχημένο παράδειγμα του Web We Want «Το Διαδίκτυο που θέλουμε» και παιδαγωγικά κατάλληλο για μαθητές 12-16 ετών, με την έγκριση του ΙΕΠ έρχεται να συμπληρώσει το Web We Want για εκπαιδευτικούς στην ανάπτυξη του οποίου συνέβαλαν εκπαιδευτικοί από την Ευρώπη που συμμετείχαν ενεργά στη δημιουργία και την πιλοτική εφαρμογή του.

Το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο μεταφράστηκε από την αγγλική γλώσσα και η επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης έγινε από τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής κ. Άρη Π. Λούβρη, Εθνικό Συντονιστή eSafety Label, με τη συνδρομή του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (ΙΤΕ), στο πλαίσιο κάθε δυνατής προσπάθειας για συστηματική και στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Το βιβλίο αποτελεί μια συλλογή από σχέδια μαθημάτων τα οποία προτείνουν ιδέες και δραστηριότητες για να ενθαρρύνουν τους νέους να αναπτύξουν δεξιότητες δημιουργικής και κριτικής σκέψης, απαραίτητες για μια ενδιαφέρουσα και γεμάτη ζωή στον κόσμο του αύριο.
Κάθε ενότητα περιλαμβάνει μια ποικιλία πρακτικών ασκήσεων, που δίνουν στις/ους εφήβους τη δυνατότητα, ατομικά και, κυρίως, ομαδικά και συνεργατικά, να επικοινωνήσουν τις εμπειρίες τους, να ανταλλάξουν συμβουλές και εργαλεία που μπορούν να μοιραστούν με άλλους νέους σε όλο τον κόσμο, να διερευνήσουν τις δικές τους διαδικτυακές συμπεριφορές και πρακτικές, αλλά και να στοχαστούν πάνω σε αυτές.

Χρησιμοποιώντας αυτό το υλικό, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα:

Συνημμένα:
Download this file (teachers.pdf)teachers.pdf[Web We Want για εκπαιδευτικούς]3369 kB

Όλοι όσοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ή υπολογιστές γενικά τους έχουν συναντήσει. Πόσοι από εμάς όμως τους έχουν πραγματικά διαβάσει; Έστω και μία φορά! Από την αρχή έως το τέλος τους, συνήθως καμιά 20αριά σελίδες παρακάτω. Αναφερόμαστε στους Όρους και Προϋποθέσεις που συνοδεύουν τις "δωρεάν" (θα εξηγήσουμε παρακάτω προς τι τα εισαγωγικά) υπηρεσίες που κατακλύζουν το Διαδίκτυο. Από το Facebook που σίγουρα το υποπτεύεστε μέχρι τις αθώες αναζητήσεις που κάνουμε στο Google. Γιατί, στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται ούτε καν να κλικάρετε ή να τσεκάρετε κάπου ότι συμφωνείτε με τους Όρους και τις Προϋποθέσεις μιας υπηρεσίας. Το κάνετε με το που χρησιμοποιείτε αυτή την υπηρεσία. Και αυτοί οι όροι και οι προϋποθέσεις ισχύουν. Και μπορούν να εφαρμοστούν. Όπως και γίνεται.

Λοιπόν, τι ακριβώς γράφουν; Ποιον προστατεύουν; Τι παραχωρούμε όταν συμφωνούμε με αυτούς τους Όρους και τις Προϋποθέσεις; Μπορούν να αλλάξουν; Κινδυνεύουμε; Άλλωστε, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, σωστά;

Η αλήθεια είναι ότι όταν παρακολουθείτε τηλεόραση ή διαβάζετε ένα βιβλίο δεν χρειάζεται να συμφωνήσετε σε κανέναν όρο ή προϋπόθεση χρήσης. Αντίθετα, στο Διαδίκτυο πρέπει να συμφωνήσετε με Όρους και Προϋποθέσεις σε κάθε ιστοσελίδα που χρησιμοποιείτε. Ακόμα και αν δεν ζητείται ρητά κάπου, αρκεί να υπάρχει ένας σύνδεσμος προς μια σελίδα με Όρους και Προϋποθέσεις και μια επισήμανση ότι συμφωνείτε υποχρεωτικά εφόσον χρησιμοποιείτε την υπηρεσία.

Δραστηριότητες σε έντυπη μορφή, Δραστηριότητες του «eSafety kit» που μπορείτε να «κατεβάσετε» και να τυπώσετε για την τάξη σας, κατάλληλες για μαθητές ηλικίας 6-12 ετών. http://www.esafetykit.net

Θέμα

Άσκηση

Περιγραφή

Διάρκεια

Δυσκολία

Download

Ασφάλεια

Παιχνίδι αντιστοίχισης

Αντιστοίχισε τις εικόνες με τις λέξεις

10’

Εύκολη

PDF

Ασφάλεια

Στο χαρτί

Κρύψε την ηλεκτρονική σου διεύθυνση από «spammers»

10’

Μέτρια

PDF

Ασφάλεια

Παιχνίδι λέξεων

Τι μπορείς να κάνεις μόνο online;

20’

Μέτρια

PDF

Ασφάλεια

Κουίζ

Με πόση ασφάλεια χρησιμοποιείς το διαδίκτυο στο σπίτι;

20’

Δύσκολη

PDF

Επικοινωνία

Κουίζ

Πόσο προσωπικά είναι αυτά τα στοιχεία για σένα;

10’

Μέτρια

PDF

Επικοινωνία

Στο χαρτί

Δημιούργησε ένα ασφαλές προφίλ

20’

Μέτρια

PDF

Επικοινωνία

Παιχνίδι με εικόνα

Τι βλέπεις σε αυτή την εικόνα;

20’

Δύσκολη

PDF

Επικοινωνία

Παιχνίδι λέξεων

Σπάσε τον κώδικα – LOL!

20’

Δύσκολη

PDF

Επικοινωνία

Πάζλ

Emoticons

10’

Εύκολη

PDF

Επικοινωνία

Χρυσοί κανόνες

Οι χρυσοί κανόνες της επικοινωνίας

10’

Εύκολη

PDF

Επικοινωνία

Κουίζ

Έλεγξε πόσο καλός/ή είσαι στην επικοινωνία

20’

Μέτρια

PDF

Παρενόχληση

Στο χαρτί

Δώσε σε αυτούς που παρενοχλούν κόκκινη κάρτα

20’

Μέτρια

PDF

Παρενόχληση

Κουίζ

Κουίζ για την ηλεκτρονική παρενόχληση

20’

Μέτρια

PDF

Παρενόχληση

Χρυσοί κανόνες

Οι χρυσοί κανόνες της ηλεκτρονικής παρενόχλησης

10’

Εύκολη

PDF

Διασκέδαση

Κουίζ

Έλεγξε εάν είσαι έξυπνος/η σέρφερ

20’

Μέτρια

PDF

Διασκέδαση

Χρυσοί κανόνες

Οι χρυσοί κανόνες της διασκέδασης

10’

Εύκολη

PDF

Download

Πιστοποιητικό

Οικογενειακό πιστοποιητικό

-

-

PDF

Download

Κάρτες περιπτώσεων

Τι θα έκανες σε αυτή την περίπτωση;

30’

Εύκολη

PDF

 

Οδηγοί και δραστηριότητες του «eSafety kit» που μπορείτε να «κατεβάσετε» σε μορφή PDF και να εκτυπώσετε. Οι δραστηριότητες είναι κατάλληλες με παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Πηγή: http://www.saferinternet.gr, http://www.esafetykit.net

 

Περιεχόμενα - PDF

Αριθμός σελίδων

Download

***

Παίζω και μαθαίνω στο Διαδίκτυο (Tο βιβλίο δραστηριοτήτων δημιουργήθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε τα μικρά παιδιά να μπορούν να απολαμβάνουν και να παίζουν τα παιχνίδια μόνα τους, πολλές από τις ασκήσεις έχουν ένα βαθύτερο επίπεδο. Το εγχειρίδιο προσπαθεί να ενθαρρύνει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να μιλήσουν με τα παιδιά και τους μαθητές τους, για ζητήματα όπως η ιδιωτικότητα και η σύγχρονη τεχνολογία, ξεκινώντας από μία πολύ μικρή ηλικία, καθώς αυτά τα ζητήματα, παίζουν, αναμφισβήτητα, ήδη ένα σημαντικό ρόλο στη ζωή τους.)

32

PDF

***

Οδηγός για γονείς – Φροντίζοντας για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο (Πώς να χρησιμοποιήσετε τον οδηγό, Οδηγός για γονείς και κηδεμόνες, Προτεινόμενες λύσεις στις δραστηριότητες, Γλωσσάρι, Χρήσιμες διαδικτυακές διευθύνσεις)

40

PDF

***

Διασκεδαστικός οδηγός για όλη την οικογένεια - ολοκληρωμένη έκδοση (Ασφάλεια, Επικοινωνία, Ηλεκτρονική παρενόχληση, Διασκέδαση και κατέβασμα αρχείων)

36

PDF

 

 Σχετικό Υλικό  (Iστοσύνδεσμοι)

   Περιεχόμενο - Ιστοσελίδες
 Πηγή
** Υλικό για Εκπαιδευτικούς (Το Διαδίκτυο είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους προσωπικής και επαγγελματικής επικοινωνίας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με κακό τρόπο. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή ιών και άχρηστων μηνυμάτων στους υπολογιστές. Γι' αυτό είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι για τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια των πληροφοριών) Ενημερωτικός Κόμβος του ΠΣΔ γα την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://internet-safety.sch.gr
 

«Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου – Συνοπτικός οδηγός για τους εκπαιδευτικούς»

α) Αρχείο υψηλής ανάλυσης προς εκτύπωση και συρραφή (5,7 ΜΒ)

β) Αρχείο υψηλής ανάλυσης (προτείνεται να χρησιμοποιείται online – 4 ΜΒ)

Ενημερωτικός Κόμβος του ΠΣΔ γα την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://internet-safety.sch.gr
 **

http://www.saferinternet.gr/educators.php (Απαιτεί εγγραφή από τον εκπαιδευτικό)

Στον ιστοχώρο αυτό θα βρείτε τα εξής:

  • Τους δύο συνοπτικούς οδηγούς μας προς μαθητές και προς εκπαιδευτικούς
  • Τον αναλυτικό 48-σέλιδο οδηγό σχετικά με τους τρόπους που μπορούμε να ελέγχουμε το Facebook.
  • Ενημέρωση και παραπομπή στα διαδικτυακά μας σεμινάρια (webinars)
  • Ενημερωτική flash παρουσίαση για όλα τα ζητήματα ασφαλούς πλοήγησης, με 86 οθόνες υλικού.
  • Σύντομη περιγραφή της θεωρίας και των ασκήσεων που περιέχονται στα εκπαιδευτικά μας βιβλία 
  • Online δραστηριότητες προς τους μαθητές σας, βασισμένες στα εκπαιδευτικά μας βιβλία.
  • Παραπομπή σε διασκεδαστικά κουίζ και παιχνίδια γνώσεων γύρω από τη χρήση του Διαδικτύου για μικρά παιδιά.
Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr
 ** Υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των ανηλίκων (Ενημέρωση - Πληροφορίες: Το διαδίκτυο είναι ένα χρήσιμο και σημαντικό εργαλείο για τους νέους σήμερα. Χρειάζεται όμως να συνδυάζεται με γνώσεις για το πώς ασκούνται και πώς προστατεύονται τα δικαιώματα των χρηστών του, ιδίως των ανηλίκων) Συνήγορος του παιδιού http://www.0-18.gr
 **

Δυνατότητες και Προκλήσεις στο Διαδίκτυο (Το υλικό που φιλοξενείται στον ιστοχώρο αυτό έχει στόχο την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και γονέων αλλα και άλλων ενδιαφερομένων σε θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου)

Εκπαιδευτικό Πακέτο «Δυνατότητες και Προκλήσεις στο Διαδίκτυο»

(Το εκπαιδευτικό αυτό πακέτο «Δυνατότητες και Προκλήσεις στο Διαδίκτυο» αποτελείται από διάφορες εκπαιδευτικές πηγές και εργαλεία που στόχο έχουν την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών, των γονέων και των άλλων ενδιαφερομένων σε θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου)

Συγκεκριμένα αποτελείται από:

1. Εισαγωγικό Βιβλιάριο
2. Βιβλιάριο με θέμα: «Δυνατότητες Διαδικτύου»
3. Βιβλιάριο με θέμα: «Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο και Προτάσεις Αντιμετώπισής τους»
4. Βιβλιάριο με θέμα: «Δράσεις και Καλές Πρακτικές για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»
5. Βιβλιάριο με θέμα: «Παιχνίδια και Εκπαίδευση»
6. Κόμικς
7. Αφίσες:
- για Δημοτική Εκπαίδευση
- για Μέση Εκπαίδευση
8. Εκπαιδευτικό Παιχνίδι (online):
- για Δυνατότητες Διαδικτύου
- για Κίνδυνους στο Διαδίκτυο
9. Εκπαιδευτικά Φυλλάδια:
- Κανόνες για να είμαστε ασφαλείς στο Διαδίκτυο» που απευθύνεται σε μικρά παιδιά (5-11 χρονών)
- «Διαδικτυωνόμαστε αλλά…. » που απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά (12-18 χρονών)
Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου  http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/
     
 

Ηλεκτρονική Αυτο-αξιολόγηση σχετικά με κινδύνους υποκλοπής ταυτότητας

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων δημιούργησε ένα νέο διαδικτυακό κόμβο για την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο. Μέρος αυτής της ενημέρωσης αποτελεί και εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους καθηγητές για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων στην τάξη.

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα http://www.dpa.gr

 

 

Ενημερωτικό Υλικό | Booklets / Φυλλάδια (Περιεχόμενο - PDF)

Πηγή: Ενημερωτικός Κόμβος του ΠΣΔ γα την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://internet-safety.sch.gr

 Οδηγός για την Πολιτική Ορθής Χρήσης περί Ασφάλειας στο Διαδίκτυο για το σχολείο σας (10 σελ.)  Download

 Ο οδηγός του εκπαιδευτικού για την Ασφάλεια των μαθητών του στο Διαδίκτυο (10 σελ.) Download

 Οδηγίες προς Γονείς (2 σελ.) Download

 Οδηγίες προς Εκπαιδευτικούς (2 σελ.) Download

 Οδηγίες προς Μαθητές (2 σελ.) Download

Ενημερωτικό Υλικό | Booklets / Φυλλάδια (Περιεχόμενο - PDF)

Πηγή: ΠΣΔ γα την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://www.sch.gr  

Πρόσβαση μαθητών Π/θμιας Εκπ/σης σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης μέσω διαδικτύου (2 σελ.)  Download

Φυλλάδιο του ΠΣΔ για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου (4 σελ.)  Download

Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια - Τα πρώτα βήματα (80 σελ.)  Download

Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια - Για προχωρημένους(164 σελ.)  Download

Ενημερωτικό Υλικό | Booklets / Φυλλάδια (Περιεχόμενο - PDF)

Πηγή: SafeLine ανοικτή γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου http://www.safeline.gr

Οδηγός Παράνομου Περιεχομένου (7 σελ.) Download

Ενημερωτικό δίπτυχο (με συμβουλές για κινητά τηλέφωνα) (2 σελ.) Download

Οδηγός Facebook (12 σελ.) Download

Ενημερωτικό Υλικό | Booklets / Φυλλάδια (Περιεχόμενο - PDF)

Πηγή: Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα  http://www.dpa.gr

Προσωπικά Δεδομένα και Διαδίκτυο (49 σελ.) Download

 Ενημερωτικό Υλικό | Booklets / Φυλλάδια (Περιεχόμενο - PDF)

Πηγή: UNISEF Το Διαδίκτυο στη υπηρεσία των παιδιών  http://www.unicef.gr/safety-online/ 

Η Ασφάλεια των Παιδιών στον Κυβερνοχώρο - Παγκόσμιες προκλήσεις και στρατηγικές (40 σελ.) Download

Ενημερωτικό Υλικό | Booklets / Φυλλάδια (Περιεχόμενο - PDF)

Πηγή:  Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου - Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας   http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/

Οδηγός Ασφαλούς Χρήσης του Διαδικτύου για γονείς και παιδιά (44 σελ.)  Download

Οδηγός Παιδικής Ασφάλειας στο Διαδίκτυο (32 σελ.)  Download

Ιστορίες για παιδιά και γονείς - Διάλογοι με cartoon (18 σελ.) Download

Η χρήση του Διαδικτύου: Ευκαιρίες και Προκλήσεις - Μαθησιακές Εισηγήσεις για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (192 σελ.) Download

Καλές πρακτικές για εκπαιδευτικούς (3 σελ.) Download

 


 

Προτεινόμενοι ιστότοποι για εκπαιδευτικούς:

Ενημερωτικός Κόμβος του ΠΣΔ γα την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο - Εκπαιδευτικοί

Π.Σ.Δ.: Blog για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου saferinternet.gr - Εκπαιδευτικοί (Απαιτεί εγγραφή)

Δραστηριότητες του «eSafety kit» - Εκπαιδευτικοί

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου - Εκπαιδευτικοί

Θα ενεργοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου 2014 (Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2014)