"Δικαίωμα να σε ξεχάσουν"

Όσοι ασχολούνται έστω και λίγο με το Διαδίκτυο θα έχουν ήδη ακούσει για το θέμα. Πρόκειται φυσικά στη νέα πολιτική απορρήτου της Google, η οποία έχει δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων. Έχουν όμως βάση οι καταγγελίες; Μετατρέπεται η Google στον Μεγάλο Αδελφό του Διαδικτύου;

Η Google είναι ένας κολοσσός του Internet ο οποίος μάλιστα αποτελεί πια μία από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές εταιρείες στον κόσμο. Στο πλαίσιο της, αρκετά επιθετικής, πολιτικής της κάθε χρόνο αγοράζει δεκάδες μικρότερες εταιρείες και ενσωματώνει τις λειτουργίες τους στις υπηρεσίες της. Προς το παρόν η εταιρεία έχει περίπου 70 διαφορετικές υπηρεσίες. Από την μηχανή αναζήτησης Google, το Gmail και το YouTube μέχρι το Feedburner, τα Google Analytics, τα Adwords και το Adsense.

Προκειμένου να βελτιστοποιήσει τα προϊόντα της αλλά και για λόγους διατήρησης στατιστικών στοιχείων χρήσης, όταν κάποιος κάνει χρήση των υπηρεσιών αυτών η εταιρεία καταγράφει ό,τι στοιχεία μπορείτε να φανταστούμε. Πότε μπήκε, ποια είναι η IP του, ποια βίντεο είδε, πόσο έμεινε μέσα, σε ποιους έστειλε e-mail και τι γράφουν αυτά, πότε βγήκε και επανήλθε σε μια υπηρεσία, αν ένα βίντεο το είδε όλο ή μέχρι τη μέση ή από το 6ο δευτερόλεπτο μέχρι το 33ο, αν την ώρα που έβλεπε το βίντεο έλεγχε και το e-mail του. Σε ποιες διαφημίσεις έκανε κλικ, τι αναζητήσεις έκανε στο Google, ποια rss διαβάζει και σε ποια κάνει κλικ κοκ.

Τα δεδομένα αυτά φυσικά η εταιρεία δεν τα καταγράφει εν κρυπτώ. Αναφέρονται με σαφήνεια στους όρους χρήσης κάθε υπηρεσίας. Όταν κάνετε λοιπόν χρήση των υπηρεσιών της Google, αποδέχεστε την καταγραφή αυτή των στοιχείων σας. Είναι μέρος της αμοιβής της Google για τις «δωρεάν» υπηρεσίες που σας παρέχει. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ποτέ ότι όταν για μια υπηρεσία που χρησιμοποιούμε δεν πληρώνουμε χρήματα, τότε δεν είμαστε οι πελάτες της αλλά το προϊόν της. Μας χρησιμοποιεί με άλλα λόγια προκειμένου να πείσει δυνητικούς πελάτες να της δώσουν διαφημίσεις ή οτιδήποτε άλλο.

Αλλά ας επανέλθουμε στην καταγραφή και αποθήκευση στο διηνεκές των δεδομένων μας από τη Google. Όπως ήδη τονίσαμε, η πρακτική αυτή δεν είναι παράνομη και ούτε γίνεται κρυφά.

-Τι άλλαξε λοιπόν τώρα; Πώς διαφοροποίησε η Google την νέα πολιτική απορρήτου της ώστε να δημιουργηθούν όλες αυτές οι αντιδράσεις;

-Για ποιο λόγο χρήστες του Διαδικτύου και ειδικοί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων έκαναν λόγο για «καίριο πλήγμα στην ιδιωτικότητα», ενώ η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η νέα πολιτική απορρήτου της Google παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο;

-Γιατί οι Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων των κρατών μελών της Ε.Ε. ζήτησαν από την Αρχή της Γαλλίας (CNIL) να εξετάσει την πολιτική που έθεσε σε ισχύ η Google;

-Για ποιο λόγο η Ευρωπαία Επίτροπος κ. Βίβιαν Ρέντινγκ έσπευσε να δηλώσει «Ανησυχούμε βαθύτατα ότι οι νέοι κανόνες δεν είναι σύμφωνοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επιπλέον, οι προβλεπόμενοι κανόνες διαφάνειας δεν έχουν εφαρμοστεί» και «Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι βασικός κανόνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εμπεριέχεται στις συνθήκες της. Δεν είναι προαιρετική, είναι υποχρεωτική».

1.Τι έχει αλλάξει;

Στην πραγματικότητα δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα με τη νέα πολιτική απορρήτου. Ήδη αναφέρθηκε ότι κάθε υπηρεσία της Google καταγράφει κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Απλώς τα δεδομένα αυτά δεν περνούσαν από τη μία υπηρεσία στην άλλη.

Ας υποθέσουμε δηλαδή ότι παρακολουθούνται πέντε βίντεο στο YouTube με θέμα την αμπελουργία. Η εταιρεία θα πρόβαλε κάποιες σχετικές διαφημίσεις, π.χ. εργαλεία για αμπελουργούς, αλλά μόνο στο YouTube.

Ας υποθέσουμε επίσης ότι την ίδια στιγμή ανταλλάσσαμε με ένα φίλο μας e-mail μέσω του Gmail σχετικά με το ψαροντούφεκο. Η Google σε αυτή την περίπτωση θα μας έδειχνε πάνω από τα e-mail μας διαφημίσεις για υποβρύχιο ψάρεμα.

Αυτό που δεν θα έκανε ήταν να προβάλει την ίδια στιγμή στο Gmail διαφημίσεις για αμπελουργία και στο YouTube διαφημίσεις για το υποβρύχιο ψάρεμα.

Με άλλα λόγια, μέχρι τώρα κάθε υπηρεσία ήταν «αποκομμένη» από τις υπόλοιπες. Τα στοιχεία που κατέγραφε η μία δεν μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει η άλλη. Αν δηλαδή κάποιος έκανε κλικ σε διαφημίσεις μιας συγκεκριμένης κατηγορίας/θεματολογίας στο Adsense, η εταιρεία παρόλο που κατέγραφε την πληροφορία δεν μπορούσε να την χρησιμοποιήσει για να του δείξει αντίστοιχες διαφημίσεις όταν θα χρησιμοποιούσε τη μηχανή αναζήτησης της.

Επίσης, θεωρητικά πάντοτε (με άλλα λόγια για όσους αρέσκονται σε αυταπάτες), τα στοιχεία αυτά δεν ήταν προσωποποιημένα. Η εταιρεία αποθήκευε όλο αυτόν τον όγκο πληροφοριών αλλά όχι χωρίς να τα συνδέει με κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο. Δηλαδή γνώριζε ότι υπάρχει ένας χρήστης του YouTube για τον οποίο είχε κάποια gigabyte δεδομένων σχετικά με τις προτιμήσεις, κινήσεις και δραστηριότητες του αλλά δεν ήξερε ποιος χρήστης ήταν αυτός.

Το πράγμα που άλλαξε τώρα είναι ότι καταρχάς τα στοιχεία αυτά είναι κοινά για όλες σχεδόν τις υπηρεσίες της Google. Για τις 60 από τις 70 περίπου. Πια δεν υπάρχουν (μέχρι) 60 ογκώδεις φάκελοι για κάθε χρήστη αλλά ένας κολοσσιαίος φάκελος που θα περιλαμβάνει όλα όσα είχαν οι προηγούμενοι και θα τα διασταυρώνει επιπλέον μεταξύ τους.

Παράλληλα με αυτό όμως υπάρχει και μια ακόμη αλλαγή. Η δημιουργία του Google+. Πρόκειται για το κοινωνικό δίκτυο που έχει δημιουργήσει η εταιρεία προκειμένου να αποτελέσει αντίπαλο δέος του Facebook. Αν και θα χρειαστεί αρκετό χρόνο μέχρι να το ανταγωνιστεί, ήδη τα πηγαίνει αρκετά καλά έχοντας ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια χρήστες. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η εταιρεία το προωθεί και το υποστηρίζει όσο περισσότερο μπορεί.

Το ζήτημα είναι όμως ότι για να ανοίξεις λογαριασμό στο Google+ πρέπει, τυπικά τουλάχιστον, να δηλώσεις τα πραγματικά σου στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα η Google αποκτά πρόσβαση όχι απλώς σε έναν ασύλληπτο όγκο δεδομένων για την online δραστηριότητα μας των τελευταίων χρόνων αλλά πια μπορεί να τα ταυτοποιήσει/συνδέσει με την πραγματική μας ταυτότητα.

2.Έχουμε λοιπόν λόγο να φοβόμαστε;

Αν θα είχαμε κάτι να σχολιάσουμε σε όλη αυτή τη ρητορεία, δεν είναι άλλο από την υποκρισία όλων όσοι διαμαρτύρονται για τη νέα πολιτική απορρήτου. Στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε. Η Google καταγράφει τα πάντα όπως το έκανε από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία της. Τώρα απλώς το κάνει πιο συστηματικά και έχοντας πολύ πιο αποτελεσματικά εργαλεία στα χέρια της. Αυτό όμως δεν αλλάζει απολύτως τίποτε επί της ουσίας.

Γιατί κάποιος να ενοχληθεί αν όλη του η ζωή, ακόμη και το παραμικρό κλικ που έχει κάνει, βρίσκεται σε μία βάση δεδομένων αντί για δέκα ή εξήντα; Γιατί να ενοχληθεί που τώρα η ταυτότητα του γίνεται αυτομάτως γνωστή ενώ πριν θα χρειαζόταν όποιος τον αναζητούσε ή πραγματικά ήθελε να μάθει κάτι γι' αυτόν επιπλέον τρία λεπτά;

Όταν ζητήσετε από το Facebook να σας κοινοποιήσει τις πληροφορίες που καταγράφει για εσάς και στη συνέχεια τις τυπώσετε, θα χρειαστείτε περισσότερες από 1000 πυκνογραμμένες σελίδες Α4. Γιατί εκεί δεν ενοχλούμαστε αλλά ενοχλούμαστε για το Google;

Το να πιστεύουμε ότι έχουμε, έστω και ίχνος ιδιωτικότητας όταν χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο είναι σαν να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Ακόμη και αν αλλάζει η διαχείριση ή η διασταύρωση των προσωπικών μας πληροφοριών δεν αλλάζει κάτι στο γεγονός της καταγραφής τους και της παντοτινή αποθήκευσης τους.

Το «φακέλωμα» που υφιστάμεθα όντας πολίτες του Διαδικτύου είναι συνεχές, συστηματικό, πλήρες και απόλυτα λεπτομερές. Και το Google αποτελεί μία πολύ μικρή πτυχή του.

Πολιτική Απορρήτου Google

Τελευταία τροποποίηση: 24 Ιουνίου 2013 (προβολή αρχειοθετημένων εκδόσεων)

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας – για την αναζήτηση και την κοινή χρήση πληροφοριών, για επικοινωνία με άλλα άτομα ή για τη δημιουργία νέου περιεχομένου. Όταν κάνετε κοινή χρήση πληροφοριών μαζί μας, δημιουργώντας, για παράδειγμα, έναν Λογαριασμό Google, μας δίνεται η δυνατότητα να βελτιώσουμε αυτές τις υπηρεσίες, ώστε να εμφανίζουν περισσότερα σχετικά αποτελέσματα αναζήτησης και διαφημίσεις, να συμβάλλουμε στην επικοινωνία σας με άλλα άτομα ή να κάνουμε την κοινή χρήση περιεχομένου με άλλους πιο γρήγορη και πιο εύκολη. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα στοιχεία και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατεύσετε το απόρρητό σας.

Η εξήγηση βρίσκεται στην Πολιτική Απορρήτου:

 • Τι είδους στοιχεία συλλέγουμε και τους λόγους για τους οποίους τα συλλέγουμε.
 • Τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε αυτά τα στοιχεία.
 • Τις επιλογές που προσφέρουμε, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου πρόσβασης στα στοιχεία και της ενημέρωσής τους.

Προσπαθούμε να διατηρούμε τη διαδικασία όσο το δυνατόν απλούστερη, αλλά αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τους όρους cookie, τις διευθύνσεις IP, τις ετικέτες εικονοστοιχείων και τα προγράμματα περιήγησης, ενημερωθείτε πρώτα σχετικά με τους βασικούς όρους. Το απόρρητό σας έχει σημασία για την Google. Γι’ αυτό, είτε είστε νέοι χρήστες του Google είτε παλαιοί, αφιερώστε λίγο χρόνο για να ενημερωθείτε όσον αφορά τις πρακτικές μας και επικοινωνήστε μαζί μας για τυχόν απορίες.

Τα στοιχεία που συλλέγουμε

Συλλέγουμε στοιχεία για να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους χρήστες μας, από την ανίχνευση βασικών στοιχείων, όπως είναι η γλώσσα σας, μέχρι πιο σύνθετα στοιχεία, όπως είναι οι διαφημίσεις τις οποίες θεωρείτε περισσότερο χρήσιμες ή τα άτομα που είναι πιο σημαντικά για εσάς, στο διαδίκτυο.

Συλλέγουμε στοιχεία με δύο τρόπους:

 • Στοιχεία που μας δίνετε εσείς. Για παράδειγμα, πολλές από τις υπηρεσίες μας απαιτούν να δημιουργήσετε έναν Λογαριασμό Google. Με την εγγραφή σας, θα σας ζητηθούν προσωπικά στοιχεία, όπως το όνομά σας, η διεύθυνσή σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο αριθμός τηλεφώνου σας ή τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Εάν θέλετε να εκμεταλλευτείτε πλήρως την κοινή χρήση λειτουργιών που παρέχουμε, ενδέχεται να σάς ζητηθεί, επίσης, να δημιουργήσετε ένα δημόσια ορατό Προφίλ Google, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει το όνομα και τη φωτογραφία σας.

 • Στοιχεία που λαμβάνουμε από τη χρήση των υπηρεσιών μας από εσάς. Ενδέχεται να συλλέξουμε πληροφορίες για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε και τον τρόπο που τις χρησιμοποιείτε, όπως όταν επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα η οποία χρησιμοποιεί τις διαφημιστικές υπηρεσίες μας ή όταν προβάλλετε και αλληλεπιδράτε με τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο μας. Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Στοιχεία συσκευής

   Ενδέχεται να συλλέξουμε στοιχεία για τη συγκεκριμένη συσκευή (όπως το μοντέλο, την έκδοση του λειτουργικού συστήματος, τα μοναδικά αναγνωριστικά της συσκευής και πληροφορίες για το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας). Η Google ενδέχεται να συσχετίσει τα αναγνωριστικά της συσκευής σας ή τον αριθμό τηλεφώνου σας με τον Λογαριασμό σας Google.

  • Στοιχεία καταγραφής

   Όταν χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας ή προβάλλετε περιεχόμενο το οποίο προσφέρεται από την Google, ενδέχεται να συλλέξουμε και να αποθηκεύσουμε αυτόματα τα συγκεκριμένα στοιχεία στα αρχεία καταγραφής του διακομιστή. Αυτά ενδέχεται να περιλαμβάνουν:

   • λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήσατε την υπηρεσία μας, όπως τα ερωτήματά σας αναζήτησης.
   • τηλεφωνικά στοιχεία καταγραφής, όπως τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου, τον αριθμό του καλουμένου, αριθμούς προώθησης, την ώρα και την ημερομηνία κλήσεων, τη διάρκεια των κλήσεων, τις πληροφορίες δρομολόγησης SMS και τους τύπους κλήσεων.
   • Διεύθυνση πρωτοκόλλου διαδικτύου (IP).
   • στοιχεία συμβάντων της συσκευής, όπως τυχόν διακοπές λειτουργίας, τη δραστηριότητα του συστήματος, τις ρυθμίσεις της συσκευής, τον τύπο του προγράμματος περιήγησης, τη γλώσσα του προγράμματος περιήγησης, την ημερομηνία και την ώρα του αιτήματός σας και τη διεύθυνση URL αναφοράς.
   • cookie τα οποία ενδέχεται να προσδιορίζουν μοναδικά το πρόγραμμα περιήγησής σας ή τον Λογαριασμό σας Google.
  • Στοιχεία τοποθεσίας

   Όταν χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία Google με δυνατότητα τοποθεσίας, ενδέχεται να συλλέξουμε και να επεξεργαστούμε στοιχεία που αφορούν την πραγματική σας τοποθεσία, όπως σήματα GPS τα οποία αποστέλλονται από μια κινητή συσκευή. Ενδέχεται, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε διάφορες τεχνολογίες για τον καθορισμό της τοποθεσίας σας, όπως δεδομένα αισθητήρα από τη συσκευή σας, τα οποία ενδέχεται, για παράδειγμα, να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τυχόν κοντινά σημεία πρόσβασης Wi-Fi και πύργους κυψελών.

  • Μοναδικούς αριθμούς εφαρμογής

   Ορισμένες συγκεκριμένες υπηρεσίες περιλαμβάνουν έναν μοναδικό αριθμό εφαρμογής. Αυτός ο αριθμός και οι πληροφορίες σχετικά με την εγκατάστασή σας (για παράδειγμα, ο τύπος λειτουργικού συστήματος και ο αριθμός έκδοσης εφαρμογής) ενδέχεται να αποσταλούν στη Google κατά την εγκατάσταση ή την κατάργηση της εγκατάστασης της συγκεκριμένης υπηρεσίας ή όταν η υπηρεσία επικοινωνεί περιοδικά με τους διακομιστές της Google, όπως σε περιπτώσεις αυτόματων ενημερώσεων.

  • Τοπικό χώρο αποθήκευσης

   Ενδέχεται να συλλέξουμε και να αποθηκεύσουμε πληροφορίες (συμπεριλαμβανομένων προσωπικών στοιχείων) τοπικά στη συσκευή σας, χρησιμοποιώντας μηχανισμούς, όπως χώρους αποθήκευσης ιστού προγράμματος περιήγησης (συμπεριλαμβανομένου HTML 5) και προσωρινούς χώρους αποθήκευσης δεδομένων εφαρμογής.

  • Cookie και ανώνυμα αναγνωριστικά

   Χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνολογίες για τη συλλογή και την αποθήκευση στοιχείων όταν επισκέπτεστε μια υπηρεσία Google και αυτή η ενέργεια ενδέχεται να περιλαμβάνει την αποστολή ενός ή περισσότερων cookie ή ανώνυμων αναγνωριστικών στη συσκευή σας. Επίσης, χρησιμοποιούμε cookie και ανώνυμα αναγνωριστικά όταν αλληλεπιδράτε με υπηρεσίες που προσφέρουμε στους συνεργάτες μας, όπως υπηρεσίες διαφήμισης ή λειτουργίες Google που ενδέχεται να εμφανίζονται σε άλλους ιστότοπους.

Τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα στοιχεία που συλλέγουμε

Χρησιμοποιούμε τα στοιχεία που συλλέγουμε από όλες τις υπηρεσίες μας για την παροχή, διατήρηση και βελτίωσή τους, για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών και για την προστασία του Google και των χρηστών του. Επίσης, χρησιμοποιούμε αυτά τα στοιχεία για να σας προσφέρουμε προσαρμοσμένο περιεχόμενο, όπως πιο σχετικά αποτελέσματα αναζήτησης και διαφημίσεις.

Ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε το όνομα που έχετε καταχωρίσει στο Προφίλ σας Google σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρουμε και οι οποίες απαιτούν έναν Λογαριασμό Google. Επιπλέον, ενδέχεται να αντικαταστήσουμε προηγούμενα ονόματα τα οποία σχετίζονται με τον Λογαριασμό σας Google, ώστε να αντιπροσωπεύεστε με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις υπηρεσίες μας. Εάν άλλοι χρήστες έχουν ήδη τη διεύθυνσή σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλα στοιχεία που σας προσωποποιούν, ενδέχεται να τους εμφανίσουμε τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία του Προφίλ σας Google, όπως το όνομα και τη φωτογραφία σας.

Όταν επικοινωνείτε με την Google, ενδέχεται να καταγράφουμε κάποιο αρχείο της επικοινωνίας σας για να συμβάλουμε στην επίλυση τυχόν ζητημάτων τα οποία ενδέχεται να αντιμετωπίζετε. Ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε τη διεύθυνσή σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις υπηρεσίες μας, όπως προκειμένου να σας ενημερώσουμε για επερχόμενες αλλαγές ή βελτιώσεις.

Χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που συλλέγουμε από cookie και άλλες τεχνολογίες, όπως ετικέτες εικονοστοιχείων, για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας χρήστη και τη συνολική ποιότητα των υπηρεσιών μας. Για παράδειγμα, με την αποθήκευση των προτιμήσεών σας γλώσσας, θα μπορούμε να εμφανίζουμε τις υπηρεσίες μας στη γλώσσα που προτιμάτε Κατά την εμφάνιση εξατομικευμένων διαφημίσεων, η Google δεν θα συσχετίζει ένα cookie ή ένα ανώνυμο αναγνωριστικό με ευαίσθητες κατηγορίες, όπως αυτές που έχουν σχέση με τη φυλή, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή δεδομένα υγείας.

Ενδέχεται να συνδυάσουμε τα προσωπικά στοιχεία που μας έχετε παραχωρήσει για μια υπηρεσία με στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών στοιχείων, από άλλες υπηρεσίες Google – για παράδειγμα, για να διευκολύνουμε την κοινή χρήση περιεχομένου με τα άτομα που γνωρίζετε. Δεν θα συνδυάσουμε τα στοιχεία του cookie DoubleClick με προσωπικά στοιχεία που σας ταυτοποιούν, εκτός αν έχετε συναινέσει για την ενεργοποίηση αυτής της επιλογής.

Θα ζητήσουμε τη συναίνεσή σας προτού χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία για κάποιον σκοπό εκτός από αυτούς που έχουν καθοριστεί σε αυτήν την Πολιτική Απορρήτου.

Η Google επεξεργάζεται προσωπικά στοιχεία στους διακομιστές μας σε πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο. Ενδέχεται να επεξεργαστούμε τα προσωπικά σας στοιχεία σε κάποιον διακομιστή ο οποίος δεν βρίσκεται στη χώρα στην οποία κατοικείτε.

Διαφάνεια και επιλογή

Καθένας έχει διαφορετικές ανησυχίες όσον αφορά στο απόρρητο. Στόχος μας είναι να είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά τις πληροφορίες που συλλέγουμε για να μπορείτε να κάνετε ουσιαστικές επιλογές όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε:

 • Κριτική και έλεγχο σε συγκεκριμένους τύπους πληροφοριών οι οποίες σχετίζονται με τον Λογαριασμό σας Google χρησιμοποιώντας τον Πίνακα ελέγχου Google.
 • Προβολή και επεξεργασία των προτιμήσεων διαφήμισης, όπως των κατηγοριών που σας ενδιαφέρουν, χρησιμοποιώντας τις Ρυθμίσεις διαφημίσεων. Από εδώ μπορείτε, επίσης, να εξαιρεθείτε από συγκεκριμένες υπηρεσίες διαφήμισης της Google.
 • Χρήση του προγράμματός μας επεξεργασίας για να δείτε και να προσαρμόσετε τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται το Προφίλ σας Google σε συγκεκριμένα άτομα.
 • Έλεγχο των ατόμων με τα οποία μοιράζεστε πληροφορίες.
 • Λήψη πληροφοριών από πολλές από τις υπηρεσίες μας.

Μπορείτε, επίσης, να ρυθμίσετε το πρόγραμμα περιήγησής σας ώστε να αποκλείσετε όλα τα cookie, συμπεριλαμβανομένων των cookie που σχετίζονται με τις υπηρεσίες μας ή για να υποδεικνύετε πότε κάποιο cookie ρυθμίζεται από εμάς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πολλές από τις υπηρεσίες μας ενδέχεται να μην λειτουργούν σωστά εάν τα cookie σας είναι απενεργοποιημένα. Για παράδειγμα, ενδέχεται να μην θυμόμαστε τις προτιμήσεις σας για τη γλώσσα.

Πληροφορίες τις οποίες μοιράζεστε

Πολλές από τις υπηρεσίες μας σάς επιτρέπουν να μοιράζεστε πληροφορίες με άλλους. Να θυμάστε ότι όταν κάνετε κοινή χρήση πληροφοριών δημόσια, ενδέχεται να είναι δυνατόν να ευρετηριοποιηθούν από κάποιες μηχανές αναζήτησης, συμπεριλαμβανομένου του Google. Οι υπηρεσίες μας σάς προσφέρουν διαφορετικές επιλογές όσον αφορά την κοινή χρήση και την κατάργηση του περιεχομένου σας.

Πρόσβαση και ενημέρωση των προσωπικών σας στοιχείων

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, στόχος μας είναι να σας παράσχουμε πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία. Εάν αυτά τα στοιχεία είναι εσφαλμένα, καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να σας παράσχουμε τρόπους για τη γρήγορη ενημέρωση ή τη διαγραφή τους – εκτός αν πρέπει να διατηρήσουμε αυτές τις πληροφορίες για σκοπούς επιχειρηματικής νομιμότητας ή νομικούς σκοπούς. Κατά την ενημέρωση των προσωπικών σας στοιχείων, ενδέχεται να σας ζητήσουμε να επαληθεύσετε την ταυτότητά σας προτού να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας.

Ενδέχεται να απορρίψουμε αιτήματα τα οποία επαναλαμβάνονται χωρίς κάποιο λόγο, απαιτούν δυσανάλογες τεχνικές προσπάθειες (για παράδειγμα, τη δημιουργία ενός νέου συστήματος ή τη θεσμική αλλαγή μιας υπάρχουσας πρακτικής), θέτουν σε κίνδυνο το απόρρητο άλλων ή είναι εξαιρετικά μη πρακτικά (για παράδειγμα, αιτήματα που αφορούν στοιχεία σε κασέτες αντιγράφων ασφαλείας).

Στις περιπτώσεις στις οποίες μπορούμε να παράσχουμε πρόσβαση σε στοιχεία και διόρθωσή τους, αυτές οι δυνατότητες παρέχονται δωρεάν, εκτός αν απαιτείται δυσανάλογη προσπάθεια. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τις υπηρεσίες μας με τέτοιο τρόπο ώστε τα στοιχεία να προστατεύονται από τυχαία ή κακόβουλη καταστροφή. Λόγω αυτού, μετά τη διαγραφή των στοιχείων σας από τις υπηρεσίες μας, ενδέχεται να μην διαγράψουμε αυτόματα κάποια εναπομείναντα αντίγραφα από τους ενεργούς διακομιστές μας και να μην απομακρύνουμε τα στοιχεία από τα συστήματά μας αντιγράφων ασφαλείας.

Πληροφορίες τις οποίες μοιραζόμαστε

Δεν μοιραζόμαστε προσωπικά στοιχεία με εταιρίες, οργανισμούς και μεμονωμένα άτομα εκτός του Google, εκτός αν ισχύει μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:

 • Με δική σας συναίνεση

  Μοιραζόμαστε προσωπικά στοιχεία σας με εταιρίες, οργανισμούς και μεμονωμένα άτομα εκτός Google όταν έχουμε τη συναίνεσή σας για κάτι τέτοιο. Απαιτούμε τη ρητή συναίνεσή σας για την κοινή χρήση ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων.

 • Με διαχειριστές τομέα

  Εάν διαχειρίζεστε εσείς τον Λογαριασμό σας Google μέσω ενός διαχειριστή τομέα (για παράδειγμα, για χρήστες του Google Apps), τότε ο διαχειριστής σας τομέα και οι μεταπωλητές σας οι οποίοι παρέχουν υποστήριξη χρήστη στον οργανισμό σας θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του Λογαριασμού σας Google (συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσής σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων δεδομένων σας). Ο διαχειριστής σας τομέα πρέπει να μπορεί:

  • να προβάλει στατιστικά στοιχεία όσον αφορά τον λογαριασμό σας, όπως στοιχεία που αφορούν τις εφαρμογές που εγκαθιστάτε.
  • να αλλάζει τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας.
  • να αναστέλλει ή να τερματίζει την πρόσβασή σας στον λογαριασμό.
  • να έχει πρόσβαση σε στοιχεία που έχουν αποθηκευτεί ως μέρος του λογαριασμού σας ή να τα διατηρεί.
  • να λαμβάνει τα στοιχεία του λογαριασμού σας προκειμένου να ικανοποιήσει τυχόν ισχύοντες νόμους, κανονισμούς, νομικές διαδικασίες ή επιβλητέα αιτήματα δημόσιων οργανισμών.
  • να περιορίζει την ικανότητά σας διαγραφής ή επεξεργασίας στοιχείων ή ρυθμίσεων απορρήτου.

  Παρακαλούμε όπως ανατρέξετε στην πολιτική απορρήτου του διαχειριστή του τομέα σας για περισσότερες πληροφορίες.

 • Για εξωτερική επεξεργασία

  Παρέχουμε προσωπικά στοιχεία στους συνεργάτες μας και σε επιχειρήσεις ή άτομα που εμπιστευόμαστε για να τα επεξεργαστούν για δική μας χρήση, με βάση τις οδηγίες μας και σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου μας και τυχόν άλλα κατάλληλα μέτρα εμπιστευτικότητας και ασφάλειας.

 • Για νομικούς σκοπούς

  Θα μοιραζόμαστε τα προσωπικά στοιχεία με εταιρίες, οργανισμούς ή μεμονωμένα άτομα εκτός Google αν θεωρούμε, καλή τη πίστει, ότι η πρόσβαση, η χρήση, η διατήρηση ή η αποκάλυψη των πληροφοριών είναι εύλογα απαραίτητη, προκειμένου:

  • να ικανοποιήσουμε τυχόν ισχύοντες νόμους, κανονισμούς, νομικές διαδικασίες ή επιβλητέα αιτήματα οργανισμών.
  • να επιβάλουμε ισχύοντες Όρους Παροχής Υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης πιθανών παραβιάσεών τους.
  • να εντοπίσουμε, να αποτρέψουμε ή να αντιμετωπίσουμε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο απάτες σχετικές με τις διευθύνσεις και ζητήματα ασφαλείας ή τεχνικά ζητήματα.
  • να προστατεύσουμε από επικείμενη βλάβη τα δικαιώματα, την ιδιοκτησία ή την ασφάλεια της Google, των χρηστών της ή του κοινού, όπως απαιτείται ή επιτρέπεται από τη νομοθεσία.

Ενδέχεται να μοιραστούμε συγκεντρωτικά στοιχεία μη προσωπικής ταυτοποίησης δημόσια και με τους συνεργάτες μας – όπως εκδότες, διαφημιζόμενους ή συνδεδεμένους ιστότοπους. Για παράδειγμα, ενδέχεται να μοιραστούμε πληροφορίες δημόσια για να δείξουμε τις τάσεις όσον αφορά τη γενική χρήση των υπηρεσιών μας.

Εάν η Google αναμειχθεί σε συγχώνευση, εξαγορά ή σε οποιασδήποτε μορφής πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων, θα εξακολουθήσει να διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των προσωπικών στοιχείων και θα ειδοποιήσει τους χρήστες που επηρεάζονται πριν τη μεταβίβαση των προσωπικών στοιχείων ή πριν αποτελέσουν αντικείμενο διαφορετικής πολιτικής απορρήτου.

Ασφάλεια πληροφοριών

Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να προστατεύσουμε την Google και τους χρήστες μας από τυχόν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή αλλοίωση, αποκάλυψη ή καταστροφή των στοιχείων που έχουμε στην κατοχή μας. Συγκεκριμένα:

 • Κρυπτογραφούμε πολλές από τις υπηρεσίες μας με χρήση SSL.
 • Σας προσφέρουμε επαλήθευση σε 2 βήματα όταν μεταβαίνετε στον Λογαριασμό σας Google, καθώς και μια λειτουργία Ασφαλούς περιήγησης στο Google Chrome.
 • Ελέγχουμε τη συλλογή στοιχείων, τις πρακτικές αποθήκευσης και επεξεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών μέτρων ασφαλείας, για την προστασία από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε συστήματα.
 • Η πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία περιορίζεται μόνο σε υπαλλήλους, αναδόχους και αντιπροσώπους της Google που πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα στοιχεία για την επεξεργασία τους για εμάς και οι οποίοι υπόκεινται σε αυστηρές συμβατικές υποχρεώσεις εμπιστευτικότητας και ενδέχεται να υπόκεινται σε πειθαρχικές διαδικασίες ή σε απόλυση εάν δεν ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις.

Εφαρμογή

Η Πολιτική Απορρήτου μας εφαρμόζεται σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται από την Google Inc. και τους συνεργάτες της, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών οι οποίες προσφέρονται από άλλους ιστότοπους (όπως είναι οι δικές μας υπηρεσίες διαφήμισης), αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες οι οποίες διαθέτουν ξεχωριστές πολιτικές απορρήτου οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνουν αυτήν την Πολιτική Απορρήτου.

Η Πολιτική Απορρήτου μας δεν ισχύει για υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται από άλλες εταιρίες ή μεμονωμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων ή ιστότοπων οι οποίοι ενδέχεται να εμφανίζονται στα αποτελέσματά σας αναζήτησης, σε ιστότοπους οι οποίοι ενδέχεται να περιλαμβάνουν υπηρεσίες Google ή σε άλλους ιστότοπους οι οποίοι συνδέονται με τις υπηρεσίες μας. Η Πολιτική Απορρήτου μας δεν καλύπτει τις πρακτικές πληροφοριών άλλων εταιριών και οργανισμών οι οποίοι διαφημίζουν τις υπηρεσίες μας και οι οποίοι ενδέχεται να χρησιμοποιούν cookie, ετικέτες εικονοστοιχείων και άλλες τεχνολογίες για την εμφάνιση και την παροχή σχετικών διαφημίσεων.

Επιβολή

Ελέγχουμε συχνά τη συμμόρφωσή μας με την Πολιτική Απορρήτου μας. Επίσης, συμμορφωνόμαστε με διάφορα αυτορρυθμιστικά πλαίσια. Όταν λαμβάνουμε γραπτές επίσημες καταγγελίες, επικοινωνούμε με το άτομο που υπέβαλε την καταγγελία για να προβούμε σε σχετικές ενέργειες. Συνεργαζόμαστε με τις κατάλληλες ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων τοπικών αρχών προστασίας δεδομένων, για την αντιμετώπιση τυχόν καταγγελιών που αφορούν τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων, τις οποίες δεν μπορούμε να επιλύσουμε απευθείας με τους χρήστες μας.

Αλλαγές

Η Πολιτική Απορρήτου μας ενδέχεται να αλλάξει κατά καιρούς. Δεν θα περιορίσουμε τα δικαιώματά σας βάσει της παρούσας Πολιτικής Απορρήτου χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή σας. Θα δημοσιεύουμε σε αυτήν τη σελίδα τυχόν αλλαγές στην πολιτική απορρήτου και, εάν οι αλλαγές είναι σημαντικές θα παρέχουμε διακριτές ανακοινώσεις (συμπεριλαμβανομένης της ειδοποίησης μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις αλλαγές στην πολιτική απορρήτου για ορισμένες υπηρεσίες). Επίσης, θα διατηρούμε προηγούμενες εκδόσεις της παρούσας Πολιτικής Απορρήτου σε αρχείο, ώστε να μπορείτε να τις εξετάσετε.

Συγκεκριμένες πρακτικές προϊόντος

Οι παρακάτω ειδοποιήσεις επεξηγούν συγκεκριμένες πρακτικές απορρήτου όσον αφορά συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες Google που ενδέχεται να χρησιμοποιείτε: