Επίσης δείτε...
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Είσοδος Πληροφορικών
Online Χρήστες
Έχουμε 1 επισκέπτης συνδεδεμένους
Στατιστικά
Μέλη : 33
Περιεχόμενο : 259
Σύνδεσμοι : 6
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 167503

Επιμορφωτικά Σεμινάρια Web 2.0 - Τάξη 2.0

Δημιουργία ασκήσεων αλλά και ολοκληρωμένων μαθημάτων, ιδιαίτερα on-line σεμιναρίων για εκπαίδευση εξ' αποστάσεως με τη βοήθεια του eXe

Το exe (e-learning XHTML editor) είναι ένα δημιουργικό περιβάλλον εργασίας, που βοηθά δασκάλους και καθηγητές να εκδίδουν δικτυακό υλικό, χωρίς να χρειάζεται να εντρυφήσουν στην  HTML ή την XML. Το exe δεν είναι ένα Σύστημα Διαχείρισης Εκμάθησης (LMS – Learning Management System), αλλά ένα περιβάλλον για τη δημιουργία δικτυακού εκπαιδευτικού  υλικού.
Οι χρήστες του exe μπορούν να αναπτύξουν εκπαιδευτικές συνθέσεις, οι οποίες να ταιριάζουν στις ανάγκες παράδοσης του υλικού τους και να κατασκευάσουν πηγές, οι οποίες θα είναι  ευέλικτες και θα μπορούν να ενημερώνονται εύκολα.

Το exe στοχεύει στην ενθάρρυνση της συνεργατικής ανάπτυξης. Η στρατηγική και ο καθορισμός των επιθυμητών χαρακτηριστικών  έχει προσδιοριστεί από μία αντιπροσωπευτική ομάδα χρηστών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Νέας Ζηλανδίας.
Το exe είναι ένα λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, που σημαίνει ότι όχι μόνο διατίθεται δωρεάν για εγκατάσταση και χρήση, αλλά και ότι ο κώδικάς του διατίθεται, επίσης ελεύθερα, για  επεξεργασία και προσαρμογή προκειμένου το πρόγραμμα να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του οργανισμού σας. Η ομάδα ανάπτυξης του exe καλωσορίζει προσθήκες όλων των ενδιαφερομένων από οποιοδήποτε οργανισμό. Παρακαλείστε να διαβάσετε στο πίσω μέρος αυτού του διαφημιστικού φυλλαδίου τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συνεισφέρετε  στην ανάπτυξη


Παρουσίαση του λογισμικού 

 
Το eXe δημιουργήθηκε ως διαχειριστής πολυμεσικού κειμένου XHTML για την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση (elearning XHTML editor). Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για δύο λόγους:

(α) Είναι ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα, δηλαδή η χρήση και η αντιγραφή του είναι ελεύθερη και δωρεάν, αρκεί να παραμείνει έτσι, ενώ ο κώδικας (το συστατικό υλικό κάθε λογισμικού) προσφέρεται σε όποιον έχει τις γνώσεις και τη διάθεση να τον βελτιώσει, να τον προσαρμόσει κλπ. Η ελεύθερη διάθεση του eXe αποτελεί ένα κίνητρο για να το δοκιμάσει κανείς.

(β) Επιπλέον, το eXe συνεργάζεται αρμονικά με όλα τα κοινώς αποδεκτά πρότυπα στον τομέα της εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης, παράγοντας εύχρηστο εκπαιδευτικό υλικό που λειτουργεί άμεσα στη συντριπτική πλειοψηφία των υπολογιστών με πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό.

Αν κρίνουμε το eXe ποιοτικά, θα διαπιστώσουμε ότι είναι αρκετά πλήρες όσον αφορά τις δυνατότητές του. Ο χρήστης του eXe έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δραστηριότητες παρουσίασης - καταγραφής - εξερεύνησης (π.χ. κείμενα, βίντεο, εικόνες, κλπ.) και σε δραστηριότητες εξάσκησης και αξιολόγησης (αρκήσεις πολλπαπλών επιλογών, συμπλήρωσης κενών, κ.α.). Το eXe είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και στις δύο περιπτώσεις. Μερικές από τις βασικές δυνατότητές του είναιι:

  • Δημιουργία Άρθρου wiki
  • Γκαλερί εικόνων, μεγέθυνση εικόνας
  • Δραστηριότητες ανάγνωσης κειμένου, ελέυθερο κείμενο
  • Διατύπωση στόχων, προαπαιτούμενες γνώσεις, κλπ.
  • Σύνδεση με εξωτερικές διαδικτυακές πηγές
  • Κουίζ, ερώτηση πολλαπλής επιλογής, ερώτηση σωστού λάθους

Οι παραπάνω επιλογές μπορούν να συνδυαστούν σε καλά οργανωμένα σύνολα που καλούνται μαθήματα. Ένα μάθημα μπορεί να αποτελείτε από ένα δέντρο τέτοιων δραστηριοτήτων που όλες μαζί συνθέτουν μία ενιαία ενότητα. Για παράδειγμα, στο μάθημα της πληροφορικής μπορεί κάποιος να φτιάξει οδηγίες για το πως κάνουμε αναζήτηση σε μια μηχανή αναζήτησης. Στη συνέχεια, μπορεί να παραθέσει μερικές συνδέσεις με μηχανές αναζήτησης σε ασκήσεις ανοιχτού τύπου όπου καλείτε κανείς να δοκιμάσει όσα έμαθε. Ορισμένες γνώσεις μπορούν να ελεγχθούν με μερικές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και σωστού λάθους.

Κάθε μάθημα μπορει να αποθηκευθεί ως ξεχωριστό αρχείο καθώς και να ενσωματωθεί σε πλατφόρμες elearning όπως το Moodle ή το eClass.

 

ΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Η δημιουργία περιεχομένου με το exe είναι εύκολη. Το exe είναι χωρισμένο σε δύο λειτουργικούς τομείς: την Αριστερή Στήλη (Sidebar) και το Δημιουργικό πίνακα (Authoring pane). Η   Αριστερή Στήλη χωρίζεται σε δύο τομείς: τον πίνακα Σύντομης Περιγραφής (Outline pane), που χρησιμοποιείται για να κατασκευάσετε τη δομή του υλικού σας και τον πίνακα  Εκπαιδευτικών Δομών (iDevice pane), ο οποίος περιέχει ένα καθιερωμένο σύνολο Εκπαιδευτικών Δομών.

Οι Εκπαιδευτικές Δομές (iDevices) είναι βασικά στοιχεία του μαθήματος, που περιγράφουν συγχρόνως και το εκπαιδευτικό τους περιεχόμενο, π.χ. Στόχοι (Objectives), Αντανακλαστική Ερώτηση (Refl ective Question) κτλ.
Χρησιμοποιήστε τον πίνακα Σύντομης Περιγραφής για να κατασκευάσετε τη δομή του περιεχομένου σας, προσθέτοντας υποσύνολα, τμήματα ή ενότητες. Μπορείτε να καθορίσετε μόνοι σας την ταξινόμηση, ώστε να ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες. Επιλέγοντας μία Εκπαιδευτική Δομή την εισάγετε αυτόματα στο Δημιουργικό πίνακα, από όπου μπορείτε να καταχωρήσετε και το περιεχόμενο που θέλετε. Μία εκπαιδευτική πηγή μπορεί να αποτελείται από λίγες έως πολλές Εκπαιδευτικές Δομές, όσες χρειάζονται για να αποδοθεί το υλικό σας
αποτελεσματικά.
Στο μενού Εργαλεία (Tools) υπάρχει συγκεκριμένο εργαλείο για τη δημιουργία Εκπαιδευτικών Δομών (iDevice editor), το οποίο σας επιτρέπει να δημιουργήσετε τις δικές σας  Εκπαιδευτικές Δομές στο περιβάλλον του exe.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Το περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί με το exe μπορεί να δημοσιευθεί με διάφορους τρόπους:

Ως Ανεξάρτητος ιστοχώρος (Self-contained web site): η εξαγωγή αυτής της μορφής  μπορεί να φορτωθεί σε ένα web server και να παραπέμπεται κανείς σε αυτή, από το Σύστημα Διαχείρισης Εκμάθησης (LMS-Learning Management System) ή να διατίθεται σε CD ή άλλο μεταφερόμενο μέσο. Μία web εξαγωγή ενσωματώνει την αλληλουχία πλοήγησης που αναπτύχθηκε κατά τη δημιουργία.
SCORM 1.2 - Η εξαγωγή σε μορφή SCORM (Μοντέλο Διαμοιράσιμου Περιεχομένου Εκμάθησης) δημιουργεί πακέτα SCORM 1.2. Τα πακέτα SCORM μπορούν να φορτωθούν σε οποιοδήποτε συμβατό Σύστημα Διαχείρισης Εκμάθησης (LMS) ή Πηγή Εκπαιδευτικού Υλικού (Learning Object Repository). Το SCORM πληροί διεθνώς αναγνωρισμένες προδιαγραφές για την οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού.

IMS Content Package – Η IMS είναι απλός τρόπος οργάνωσης υλικού, ο οποίος είναι συμβατός με ένα πλήθος Συστημάτων Διαχείρισης Εκμάθησης (LMS) και Πηγών Εκπαιδευτικού Υλικού (Learning Object Repositories).


 

Για Οδηγίες Χρήσης στα ελληνικά κάντε κλικ στο παρακάτω εικονίδιο:


Κατεβάστε το από τους παρακάτω συνδέσμους
 

Latest Versions

  • Updates - updated builds of the eXe editor with the latest fixes

Last Release

  • Windows
  • Mac OS X (Universal binary, 10.3.9 or later)
  • Linux
    • Ubuntu Feisty (works with Ubuntu Feisty 7.04, Gutsy 7.10, and Hardy 8.04, see updated builds above for more recent releases)
    • Ubuntu Dapper (works with Ubuntu Dapper 6.06 and Edgy 6.10)
    • Fedora 7 (also for Fedora 8 and Fedora 9)
      • How to use this RPM with openSUSE 10.2 and 10.3
      • How to use this RPM with the One Laptop Per Child OLPC XO
  • Source (see also: SourceControl)

Documentation and Help


Δείτε επίσης οδηγίες και από εδώ

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 01 Φεβρουάριος 2011 22:09)