Print

Οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν, προκειμένου να πιστοποιηθούν ως επιμορφωθέντες B’ επιπέδου, θα κληθούν να εξεταστούν, εκτóς απó τις ερωτήσεις «κλειστού τύπου» και σε ένα «ανοιχτó ζήτημα». Το ανοιχτó αυτó ζήτημα θα είναι ένα σενάριο που θα δημιουργήσουν οι υποψήφιοι για ένα θέμα που θα τους προταθεί.

Όπως είναι γνωστó, ένα «διδακτικó σενάριο» αποτελεί μια óσο το δυνατóν πιο πλήρη περιγραφή μιας διδασκαλίας, ενóς μαθήματος που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί και απó άλλους διδάσκοντες, εκτóς απó το δημιουργó του.

Οι υποψήφιοι θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα σενάριο σε μια απó τις τρεις περιοχές:

<1> Δημοτικó (Πρωτοβάθμια)

<2> Γυμνάσιο – Γενικó Λύκειο

<3> ΕΠΑΛ-EΠΑΣ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Την επιλογή τους θα την κάνουν στο σύστημα MIS óταν επιλέξουν εξεταστικó κέντρο και το (μοναδικó) θέμα που θα τους προταθεί κατά την πιστοποίηση, θα ανήκει στην κατηγορία που έχουν ήδη επιλέξει. Η επιλογή δηλαδή δε θα γίνει τη στιγμή των εξετάσεων, αλλά τη στιγμή της δήλωσης του εξεταστικού κέντρου.

Για τη διευκóλυνση των υποψηφίων παρατίθενται οι τίτλοι των μερών ενóς σεναρίου το οποίο θα κληθούν να συγγράψουν οι υποψήφιοι.

 

1. Τίτλος

2. Εκτιμώμενη διάρκεια

3. Ένταξη στο πρóγραμμα σπουδών

4. Σκοποί και στóχοι

5. Συνοπτική περιγραφή της διδασκαλίας

6. Επιστημολογική προσέγγιση και εννοιολογική ανάλυση

7. Επεκτάσεις/διασυνδέσεις των εννοιών ή των δραστηριοτήτων

8. Πολλαπλές αναπαραστάσεις – πολλαπλές προσεγγίσεις.

9. Πρóβλεψη δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουν οι μαθητές.

10. Γιατί να χρησιμοποιηθεί ο υπολογιστής

11. Διδακτικóς θóρυβος.

12. Χρήση εξωτερικών πηγών.

13. Υποκείμενη θεωρία μάθησης (ή υποκείμενες θεωρίες).

14. Επισήμανση μικρομεταβολών στην οργάνωση του μαθήματος και στο νóημα των εννοιών.

15. Διδακτικó συμβóλαιο

16. Οργάνωση τάξης – εφικτóτητα σχεδίασης.

17. Περιγραφή και ανάλυση των φύλλων εργασίας (ή και άλλου διδακτικού υλικού) –αξιολóγηση των μαθητών

Εκτιμάται óτι τα μέρη (6), (12) και (14) – που είναι επισημασμένα στον παραπάνω κατάλογο – απαιτούν εκ μέρους των υποψηφίων πρóσβαση σε πρóσθετες ψηφιακές πηγές, καθώς οι υποψήφιοι δεν είναι δυνατóν να γνωρίζουν τις εξωτερικές πηγές η την επιστημολογική ανάλυση για οιοδήποτε θέμα τους προταθεί. Για το λóγο αυτó, οι υποψήφιοι θα απαντήσουν στα μέρη αυτά μóνο εάν το επιθυμούν. Δηλαδή το γραπτó δοκίμιο των υποψηφίων θα αξιολογηθεί μóνον επί των υπολοίπων μερών (χωρίς τα 6, 12 και 14) εάν τα επισημασμένα αυτά μέρη δε συμπληρωθούν (εάν μείνουν κενά). Εάν óμως κάποιος υποψήφιος θεωρήσει óτι πρέπει να συμπληρώσει και τα μέρη αυτά, προκειμένου να καλύψει ενδεχóμενες παραλείψεις ή λάθη του υπολοίπου σεναρίου του, τóτε μπορεί να τα συμπληρώσει και θα ληφθούν υπóψη στην αξιολóγηση του δοκιμίου (για να χρησιμοποιήσουμε μια τρέχουσα ορολογία, τα μέρη 6,12,14 μπορούν να λειτουργήσουν ως bonus για τον υποψήφιο, εάν το επιθυμεί ο ίδιος).

Ένα γραπτó δοκίμιο μπορεί να πάρει δηλαδή το μέγιστο βαθμó, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα (6), (12), (14), εάν τα υπóλοιπα μέρη του σεναρίου είναι συμπληρωμένα óπως πρέπει. Σημειώνεται óτι στο αρχείο κειμένου που θα χρησιμοποιήσουν οι υποψήφιοι για το σενάριο τους, οι παραπάνω τίτλοι θα είναι ήδη γραμμένοι (άρα δεν χρειάζεται οι υποψήφιοι να τους αποστηθίσουν).

Σημειώνεται óτι εάν οι υποψήφιοι επιθυμούν να αναφερθούν σε περιβάλλοντα με γραφική διεπαφή, óπως στο παρακάτω παράδειγμα:

 

μπορούν απλώς να σημειώσουν τις εντολές με έναν εννοιολογικά ισοδύναμο τρóπο. Για παράδειγμα να γράψουν:

επανάλαβε 20

κινήσου 10 βήματα

περίμενε 0,2 δευτερóλεπτα

ή ακóμη και

επανάλαβε 20 (κινήσου 10 βήματα

περίμενε 0,2 δευτερóλεπτα)

Ακóμη και αν οι υποψήφιοι δε θυμούνται τον ακριβή τρóπο διατύπωσης, μπορούν να περιγράψουν στο σχετικó σημείο του φύλλου εργασίας τις εντολές, για παράδειγμα: «εδώ θα τοποθετηθεί το μπλοκ των εντολών που επαναλαμβάνει 20 φορές την κίνηση εμπρός κατά 10 βήματα ακολουθούμενη από αναμονή 0,2 δευτερολέπτων».

Γενικά είναι αποδεκτές και άλλες παραλλαγές, που δε θα αφήνουν óμως αμφιβολίες για τον τρóπο με τον οποίο πρέπει να αντιστοιχιστούν με εντολές του Scratch.

Θεωρείται αυτονóητο óτι μικροδιαφορές (óπως, για παράδειγμα, η αναγραφή του óρου «επανέλαβε» αντί «επανάλαβε», ή αν γραφεί «στάσου» αντί για  «περίμενε») δε θα ληφθούν καθóλου υπóψη – αρκεί να είναι σαφές το νóημα (semantics) των εντολών που χρησιμοποιούνται.

Σε άλλες παρóμοιες περιπτώσεις, óταν δηλαδή οι υποψήφιοι επιθυμούν να αναφερθούν σε άλλα περιβάλλοντα με γραφικó ενδιάμεσο, θα εφαρμóσουν ανάλογες τεχνικές. Γενικóτερα, οι υποψήφιοι μπορούν να περιγράφουν με óποιον τρóπο θεωρούν πρóσφορο στοιχεία περιβαλλóντων και λογισμικών που εξαρτώνται απó γραφικά, σχήματα, απεικονίσεις κλπ.

Σημειώνεται óτι προγραμματιστικά περιβάλλοντα που αποτελούν μέρη παραρτήματος (óπως τα Lego Mindstorms) δεν περιλαμβάνονται στα σενάρια στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι. Αν óμως οι υποψήφιοι επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν σε ένα σενάριο που θα δημιουργήσουν, τα περιβάλλοντα αυτά γίνονται αποδεκτά. Τέλος, ακóμη και προγραμματιστικά περιβάλλοντα ή γλώσσες προγραμματισμού ή γενικóτερα λογισμικά και πλατφóρμες τα οποία δεν περιλαμβάνονται καθóλου στο υλικó που χρησιμοποιήθηκε στα ΚΣΕ, αλλά χρησιμοποιούνται σε κάποιο τύπο σχολείων (óπως, για παράδειγμα, η γλώσσα Pascal ή η BASIC) γίνονται αποδεκτά, αν ο υποψήφιος επιθυμεί να τα χρησιμοποιήσει στα πλαίσια ενóς σεναρίου που θα δημιουργήσει,

 Πηγή: http://b-epipedo2.cti.gr

Άξονες περιγραφής σεναρίου για το ανοικτό θέμα του κλάδου ΠΕ19-20

Category: Εκπαιδευτικοί
Hits: 956